Política

PSOE, IU i Podem-Equo arriben a un acord de govern a La Rioja

L’executiu el presidirà Concha Andreu serà paritari i tindrà nou conselleries

Podem ocuparà la cartera de Participació

PSOE, IU i Podem-Equo han arribat aquest dimarts un acord a tres bandes per governar a La Rioja que posa punt i final a 24 anys d’hegemonia del Partit Popular (PP).

En un comunicat conjunt, les tres formacions han anunciat el pacte assolit aquest migdia, que té com a objectiu governar la comunitat amb mesures “progressistes i d’esquerres”. Els signants han defensat que l’acord garanteix la governabilitat i l’estabilitat del territori durant la desena legislatura autonòmica.

Segons fonts de la negociació citades per Efe, el text estableix compromisos que vinculen tots els partits signants i inclou un apartat que afecta només al PSOE i Podem-Equo, que formaran part de l’executiu que presidirà la socialista Concha Andreu.

Es preveu que la nova presidenta prengui possessió el proper 29 d’agost. Concha Andreu serà la primera dona en ocupar la presidència de La Rioja.

El futur govern de coalició serà paritari i tindrà nou conselleries. Podem serà responsable de la cartera de Participació, Drets Humans i Cooperació, que ocuparà una dona.

El Parlament de La Rioja té 33 escons, 15 dels quals estan controlats pel PSOE, 12 pel PP, 4 per Ciutadans, un per Podem i un per IU. Aquestes dues formacions van concórrer als comicis de juliol al costat d’Equo en la coalició d’Unides Podem, que després IU va donar per finalitzada.

Podem no va donar suport a Andreu en la investidura del juliol perquè, entre altres motius, el PSOE no va acceptar la seva petició de formar part del Consell de Govern al més alt nivell, amb responsabilitat de conselleries –almenys tres– i va rebutjar la proposta de tres càrrecs intermedis.

Al juliol, PSOE i IU van signar “un acord per a un govern d’esquerra i de transformació per a La Rioja”, que no incloïa que la segona formació entrés a l’executiu, en entendre que el seu paper de control i de vigilar el compliment dels acords havia de ser al Parlament regional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA