Política

ERC defensa que la confrontació amb l’Estat i el diàleg són “compatibles”

Marta Vilalta reclama defugir la dinàmica “autodestructiva” en què considera que ha entrat el moviment independentista

La portaveu republicana admet que el partit manté converses amb JxCat i altres formacions per teixir l’estratègia unitària

ERC creu que la confrontació amb l’Estat espanyol per la qual va advocar el president del govern, Quim Torra, i defensar que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya “només pot passar pel diàleg”, del republicà Oriol Junqueras, són “compatibles”.

En una atenció als mitjans aquest dijous a Prada de Conflent, on ha participat en una xerrada de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), la portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, ha assegurat que contraposar diàleg i confrontació “és trampós” perquè es pot “aixecar la bandera del diàleg en una mà, i amb l’altra agafar la de la confrontació democràtica”. “És la combinació de les dues banderes la que ens farà avançar”, ha assegurat.

Vilalta ha reclamat “superar la dinàmica autodestructiva i de generar desconfiances” en què considera que aquest agost ha entrat el moviment independentista. Així, ha dit que sobretot ara, a les portes de la Diada i de conèixer la sentència, cal traçar la unitat estratègica.

La republicana ha cridat a no posar el focus en els “companys de viatge” del moviment independentista, sinó en “l’adversari comú, l’Estat”. Per tot plegat, ha demanat traçar ja la “unitat estratègica”.

Ha insistit que la complicitat entre el diàleg i la confrontació és la que farà avançar l’independentisme per a encarar de la millor manera possible la tardor.

D’altra banda, ha dit que cal repetir les majories democràtiques i també “revalidar-les” perquè generen “més complicitats” i fan accions de “desgast” a l’Estat, mentre s’exigeix el diàleg i la negociació.

Sobre la proposta que Torra va presentar dimarts també a la UCE, Vilalta ha mostrat el seu “absolut respecte” per qui presenta “fulls de ruta” i ha reiterat que pot ser compatible amb el diàleg.

Converses amb JxCat

La portaveu republicana ha admès que el seu partit està en converses amb JxCat, a més d’altres formacions i entitats independentistes, per teixir l’estratègia unitària.

Segons ella, aquestes trobades s’han d’intensificar en els propers dies per preparar les pròximes setmanes. De fet, ja pensen en l’11 de setembre, quan “cal demostrar que hi ha un poble actiu” i ha garantit que treballaran perquè sigui “un èxit”.

Després que un sector d’ERC, entre els quals hi ha l’exdiputat al Congrés Joan Tardà, hagi apostat per unes eleccions immediates i un govern de concentració que inclogui els comuns, Vilalta ha manifestat que totes les aportacions “són benvingudes”, però ha deixat clar que aquesta no és la postura oficial de la formació.

Els republicans han de celebrar un congrés la segona setmana de setembre, i és en aquest espai quan es debatran les posicions i es canalitzaran les diferents propostes.

Pel que fa a les eleccions, ERC no les descarta, ja que veuen en els comicis un mecanisme més perquè s’expressi la ciutadania: “Si n’han de sortir majories més reforçades, una estabilitat parlamentària o un millor nivell de suport als partits independentistes, per què no?”, s’ha preguntat. La dirigent d’ERC ha negat, però, que s’ho puguin plantejar per una bona tendència a les enquestes.

Pel que fa al govern de concentració, ha assenyalat que podria incloure els comuns o “aquells que estan en contra de la repressió i la judicialització”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs