Política

El president italià dona als partits temps fins dimarts per negociar un nou govern

Sergio Mattarella constata després de les consultes que hi ha una majoria parlamentària disposada a sondejar la possibilitat d’un nou govern

Si no hi ha acord,eleccions a la tardor

El president de la República italiana, Sergio Mattarella, ha anunciat aquest dijous, després de les consultes amb els partits, que hi ha una majoria parlamentària disposada a sondejar la possibilitat d’un nou govern. És per això que permetrà aquestes negociacions i convocarà de nou als grups polítics dimarts vinent.

“M’han comunicat per part d’alguns partits polítics que s’han iniciat negociacions per formar un altre govern” de majoria parlamentària i “m’han demanat temps per desenvolupar aquestes negociacions”, ha explicat el cap d’Estat en una compareixença davant els mitjans.

“És el meu deure no eludir la voluntat majoritària del Parlament i al mateix temps tinc el deure de demanar, en l’interès del país, solucions ràpides (...) He convocat una nova ronda de consultes que s’iniciaran dimarts que ve per escoltar de nou als partits i assumir les decisions necessàries”, ha afegit.

Mattarella ha conversat durant dos dies amb els responsables de les formacions polítiques, després de la dimissió presentada per l’encara primer ministre en funcions, Giuseppe Conte, el 20 d’agost.

Conte va renunciar al càrrec després que el líder de la ultradretana Lliga, el ministre de l’Interior i vicepresident del govern en funcions, Matteo Salvini, donés per trencada l’aliança amb el seu soci, el Moviment Cinc Estels (M5S), i presentés una moció de censura, que no va arribar a votar-se.

El president italià ha de decidir ara si és possible un altre executiu o l’única solució passa per celebrar comicis a la tardor.

Mattarella ha demanat als partits responsabilitat institucional i ha recordat que “la Constitució preveu que els italians siguin cridats a votar cada cinc anys”. No obstant això, ha puntualitzat que, si no hi ha una majoria parlamentària que permeti un Executiu, aquesta serà l’única solució.

Els partits podran ara negociar un programa basat en posicions comunes i tornaran a ser rebuts per Mattarella el 27 d’agost, en la segona ronda de consultes.

El Partit Demòcrata i la Lliga es postulen per refer una majoria

En aquesta primera ronda, el Partit Demòcrata (PD, centreesquerra) ha obert la porta a intentar una coalició amb el M5S, ja que sumen una majoria suficient per dirigir el país.

El líder del PD, Nicola Zingaretti, ha comunicat la disponibilitat de la seva força a “verificar la formació d’una majoria diferent i l’obertura d’una nova fase política i un govern, que tingui discontinuïtat política i programàtica”.

El PD considera “útil” constituir un gabinet de canvi que trenqui amb l’anterior i ha presentat “els primers principis innegociables”, començant per reconfirmar la “vocació europea” d’Itàlia.

Per la seva banda, el líder de l’M5S, Luigi Di Maio, ha reconegut que existeixen contactes per aconseguir un govern que compti amb una majoria parlamentària sòlida a Itàlia i que eviti eleccions a la tardor. “Hem començat les converses per intentar tenir una majoria sòlida parlamentària que governi el país”, ha indicar.

Di Maio ha criticat la Lliga per trencar l’aliança de govern de forma unilateral i renunciar als compromisos adoptats davant els italians al programa polític negociat el 2018.

L’M5S ha proposat un gabinet que comparteixi qüestions fonamentals com la reducció del nombre d’escons –una de les seves promeses estrella–; l’elaboració d’uns pressupostos generals per al 2020 que garanteixin la igualtat social o ajudes a les famílies i incentius a les empreses per fomentar la contractació.

Per la seva banda, el líder de la Lliga ha estès la mà als seus fins ara socis de govern i ha apuntat que si tots dos superen les discrepàncies, poden tornar a dirigir el país, “sense rancúnies”.

“Si algú dels que han estat sempre dient que no (en al·lusió a l’M5S) diu ara que sí, que formem un equip, que tinguem un objectiu, que construïm, que fem coses bones per al país... Jo sempre he dit que sóc una persona coherent, no guardo rancor, miro cap a davant”, va afirmat.

No obstant això, si aquesta hipòtesi no es materialitza, per Salvini l’única solució són les urnes.

En la mateixa línia s’ha manifestat l’ex-primer ministre Silvio Berlusconi, líder de la conservadora Forza Itàlia, que ha opinat que o bé es forma “una majoria de dretes” al Parlament, amb el seu partit, la Lliga i l’ultranacionalista Germans d’Itàlia, que no sumen prou i necessitarien algun suport més, o “solament hi ha una sortida, eleccions anticipades”.

La líder de Germans d’Itàlia, Giorgia Meloni, també ha demanat comicis avançats perquè, segons ella, “són l’única sortida possible, respectuosa amb Itàlia i amb la Constitució”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona