Política

Macron mira de forçar el diàleg entre Washington i Teheran

El president francès sorprèn amb l’arribada inesperada del ministre d’Afers Estrangers iranià a la reunió de Biarritz

Trump nega que París tingui el mandat del G-7 per negociar amb l’Iran i exhibeix bona sintonia amb Johnson

El ministre iranià d’Afers Estrangers, Mohammad Javad Zarif, va aterrar ahir a Biarritz de forma inesperada. Havia estat invitat pel president francès, Emmanuel Macron, que va donar un cop d’efecte amb la presència del dirigent iranià. Durant la cimera del G-7 a la localitat basca, el líder francès intenta erigir-se en un actor clau per destensar el conflicte creixent entre Washington i Teheran, desencadenat l’any passat amb la ruptura unilateral dels EUA de l’acord nuclear amb l’Iran. Segons la televisió estatal iraniana, Zarif no tenia previst entrevistar-se amb Trump com s’havia especulat.

El ministre d’Exteriors va desplaçar-se a Biarritz per reunir-se amb el seu homòleg francès, Jean-Yves Le Drian. Intensificar, d’aquesta manera, els contactes bilaterals, després que divendres Zarif ja s’havia trobat amb el president francès, la vigília de l’obertura de la cimera entre set caps d’estat occidentals (França, Estats Units, Alemanya, Regne Unit, Canadà, Itàlia i Japó). Durant el G-7, Macron s’està mostrant molt actiu per aconseguir algun progrés en la recerca d’una solució en el conflicte entre els EUA i l’Iran. Malgrat la hiperactivitat del dirigent centrista i les bones formes diplomàtiques, les diferències persisteixen pel que fa a afers crucials, com ara la guerra comercial entre Washington i Pequín, la relació amb Moscou i el ja citat dossier iranià.

De fet, ahir ja es va produir un primer malentès entre els amfitrions francesos i l’administració nord-americana sobre l’Iran. Fonts de la presidència francesa van indicar que Macron havia rebut el mandat del G-7 de negociar amb Teheran una solució al conflicte sobre el programa nuclear. Poques hores després d’aquest anunci, Trump va negar que existís aquest encàrrec. El dirigent republicà va dir, però, que valorava positivament la intervenció francesa, tot afegint que la Casa Blanca té la seva iniciativa. A més, no li entusiasma la proposta de Macron d’aconseguir una reducció de les sancions nord-americanes a canvi que l’Iran compleixi plenament l’acord nuclear. Trump es manté ferm i ahir ja va tirar la canya a Boris Johnson. El premier britànic i el president dels EUA van mostrar una sintonia evident en la seva primera reunió des que Johnson va assumir el càrrec. Trump va prometre-li un acord bilateral de comerç “força ràpid” i d’ampli abast. Un tractat que acostaria Londres a l’òrbita de Washington. “És l’home adequat per culminar el Brexit”, va dir Trump, partidari de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, prevista pel 31 d’octubre.

Trump es queda sol demanant que es readmeti Rússia

Trump no va convèncer ahir la resta de líders del G-7 perquè es readmeti Rússia. El president no comparteix l’argument que el G-7 s’ha de mantenir com un club de democràcies liberals.

Protesta contra Macron amb retrats capgirats

L’escriptora i activista nord-americana Susan George va aparèixer ahir a Baiona en una protesta contra la inacció climàtica i social del G-7 amb retrats oficials de Macron cap per avall.

Programa de folklore per a les primeres dames

Com ja és habitual a les cimeres del G-7, les esposes dels líders van passar el dia amb un programa especial d’entreteniment, que va incloure una exhibició de folklore i un partit de pilota basca.

Els EUA i el Japó avancen en l’acord comercial

Enmig de la guerra comercial amb Pequín, els EUA i el Japó van acordar ahir les bases d’un futur tractat comercial que Trump i Shinzo Abe esperen signar a Nova York el mes vinent.

El papa demana que es controlin els focs amazònics

El papa es va pronunciar ahir sobre un dels temes que dominen la cimera del G-7, els incendis al “pulmó vital” de l’Amazones, i va reclamar que “siguin controlats com més aviat millor” .

Excessos en el dispositiu policial

Amnistia Internacional i la Lliga dels Drets Humans (LDH) van criticar ahir els presumptes excessos del dispositiu policial per mantenir la seguretat del G-7 a Biarritz. La LDH va criticar que membres de l’organització van ser detinguts després de ser sotmesos a controls d’identitat preventius. En concret, van ser retinguts en una comissaria perquè portaven “material de protecció” a la motxilla. Amnistia Internacional, pel seu costat, va lamentar que “alguns dels seus observadors van ser detinguts, escorcollats i blocat durant dues hores”. Segons la policia, hi ha almenys 70 manifestants detinguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona