Política

El G7 de Biarritz fa rebaixar la tensió internacional

Les gestions de Macron en la cimera de la localitat basca obren la porta a una reunió entre Trump i el president iranià

Washington assegura que Pequín vol “tornar a la taula de negociacions” per calmar la guerra comercial

Vint milions de dòlars destinats a frenar l’onada d’incendis a l’Amazònia, el pulmó del planeta. Aquest va ser un dels pocs anuncis tangibles del G7 de Biarritz, que va concloure ahir. Malgrat els escassos fets concrets, la cimera a la localitat basca va resultar “un gran èxit”: “Hem aconseguit una gran unitat”, va presumir el president nord-americà, Donald Trump, durant una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, organitzador de la trobada. Sens dubte, el G7 va ser un èxit pel que fa a l’astúcia comunicativa del jove dirigent, que va saber erigir-se en un hàbil mediador entre les potències occidentals.

La cimera de Biarritz no només va tenir lloc en un context marcat per les crisis internacionals, sinó també per les divisions imperants entre els seus set membres (França, Alemanya, els EUA, el Regne Unit, Itàlia, el Japó i el Canadà). Poques hores abans de l’inici, dissabte, Trump reiterava la seva amenaça d’introduir nous aranzels sobre el vi francès. Tanmateix, aquesta va acabar amb un president nord-americà especialment suau, que va assegurar que la seva relació “no havia estat mai tan bona” amb Macron. “Hi havia molts nervis en l’inici d’aquest G7”, va afirmar el president francès, qui va defensar: “Hem aconseguit un esperit positiu en les nostres converses.” Una concòrdia que potser servirà per calmar els mercats davant el fantasma d’una recessió.

A més, la conclusió de la cimera va entreobrir una porta a unes negociacions per resoldre dos dels principals conflictes internacionals: la pugna entre Washington i Teheran, i la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. “Espero que en les properes setmanes puguem aconseguir que hi hagi una reunió entre el president Rouhani (Iran) i el president Trump”, va declarar Macron, que va felicitar-se pel fet que les gestions durant el G7 –amb la visita sorpresa abans-d’ahir del ministre d’Exteriors iranià– havien propiciat “aquesta reunió i un acord”. “Si les condicions resulten adequades, soc favorable a reunir-me amb Rouhani”, va afirmar Trump, que va afegir: “No volem provocar un canvi de règim” a l’Iran.

“El vicepresident xinès ha assegurat que volen aconseguir un acord per calmar la situació”, va afegir Trump, que va presumir que el govern de la Xina li havia dit que “volen tornar a la taula de negociacions”, pocs dies després d’una nova escalada en la guerra comercial. L’últim èxit comunicatiu del G7 va ser que els mandataris van acordar un breu text final en què es comprometen a reformar l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per erradicar les pràctiques comercials deslleials i a trobar un acord per modernitzar la fiscalitat internacional. Si alguna d’aquestes promeses prosperés, es confirmaria el G7 com un èxit. Però si desemboquen en no-res, la cimera haurà estat un exercici de la diplomàcia del postureig.

LES FRASES

Espero que en les properes setmanes aconseguim que hi hagi una reunió entre Rouhani i Trump
Hi havia molts nervis en l’inici del G7, però hem aconseguit un esperit positiu
Emmanuel Macron
president de frança
El vicepresident xinès ha assegurat que volen un acord per calmar la situació
El G7 ha estat un gran èxit, hem aconseguit una gran unitat
Donald Trump
president dels estats units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona