Política

Acord entre l’M5S i el PD per un govern amb Conte a Itàlia

El president de la República convoca Giuseppe Conte dijous al matí

Di Maio confirma que hi haurà un executiu encapçalat per l’actual primer ministre amb el suport del Partit Demòcrata

Salvini confia que aquest govern de coalició “no neixi” i demana eleccions

El president de la República italiana, Sergio Mattarella, ha convocat el primer ministre dimissionari, Giuseppe Conte, dijous al matí al palau del Qurinale, després que el Moviment Cinc Estrelles (M5S) i el Partit Demòcrata (PD) han arribat a un pacte de govern. La notícia ha estat llegida aquest dimecres al vespre per un portaveu de la Presidència que no ha donat més detalls, si bé tot fa pensar que Mattarella encarregarà formar govern a Conte.

Poc abans, el líder del Moviment Cinc Estrelles (M5S), Luigi Di Maio, ha anunciat també des del Quirinale que “hi ha un acord polític amb el Partit Demòcrata” per governar junts Itàlia, en un executiu encapçalat per l’actual primer ministre dimissionari, Giuseppe Conte.

“Li hem dit al president de la República que hi ha un acord polític amb el PD perquè Giuseppe Conte pugui rebre de nou l’encàrrec de primer ministre”, ha afirmat Di Maio, en una compareixença davant els mitjans, després de ser rebut pel cap d’Estat, Sergio Mattarella.

Di Maio ha assegurat que l’M5S “no eludirà la seva responsabilitat” i ha subratllat que segueix sent la força més votada a les generals de març, on va obtenir prop d’un 33 % dels vots. “Hem assumit compromisos amb els italians i, costi el que costi, els continuarem mantenint”, ha afegit.

El dirigent grillini ha opinat que “no hi ha solucions de dreta o d’esquerra, sinó solament solucions” per als problemes dels italians. En aquest sentit, ha avançat que “si en les properes hores el president de la República” encarrega a Conte la formació d’un executiu “demanarà que el camí surti des d’un programa polític” comú que doni respostes a les necessitats dels italians.

El líder de l’M5S ha rebutjat l’oferta del seu fins ara soci, la ultradretana Lliga, que en els últims dies ha estès la mà per superar les discrepàncies i seguir dirigint junts el país. Di Maio ha acusat el ministre d’Interior, Matteo Salvini, de ser el responsable d’aquesta crisi política. “Rebutjo l’oferta de la Lliga amb serenitat, i malgrat això no renuncio al treball realitzat en aquests catorze mesos”, ha indicat.

Finalment, ha agraït el recent missatge del president dels Estats Units, Donald Trump, el qual va lloar Conte i va manifestar la seva esperança en què segueixi sent primer ministre. Segons ell, aquest reconeixement indica que l’M5S “va pel bon camí”.

Mattarella ha rebut durant dos dies els partits polítics en una segona ronda de consultes i haurà de decidir ara si el país pot tenir un nou govern amb majoria parlamentària sòlida o ha d’acudir a eleccions.

Salvini, “desconcertat”

El líder de la Lliga, Matteo Salvini, ha posat en dubte l’estabilitat d’un govern format pel M5S i el PD i ha insistit en la necessitat de celebrar eleccions anticipades.

“Esperem que aquest govern no neixi. Un eventual executiu entre el Moviment 5 Estrelles i el Partit Demòcrata té en el seu enemic, Salvini, l’únic fil conductor”, ha expressat l’encara ministre d’Interior en una compareixença després de reunir-se amb Mattarella en el marc de la segona ronda de consultes amb els partits.

Salvini ha dit que està des“concertat” per les negociacions entre aquests dos partits i ha argumentat que el president vol “un govern sòlid i durador”, cosa que segons ell, no serà possible amb aquesta hipotètica coalició.

“Que algú digui, sense riure’s, si l’M5S i el PD poden formar un govern durador. No seria més fàcil organitzar una campanya electoral que doni una coalició forta per als propers cinc anys”?, ha plantejat, en referència a l’aliança del seu partit amb la conservadora Forza itàlia i els ultraconservadors de Germans d’Itàlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona