Política

DANIEL VALÈNCIA GARCIA

ALCALDE DE PEDRET I MARZÀ (IXPM-AM)

“Cal capgirar la imatge negativa de l’abocador”

Daniel València passa a ser alcalde després d’haver estat l’únic regidor de l’oposició

Vol revertir la imatge que pot donar l’abocador comarcal

Canvi de papers
És la segona vegada que Daniel València és el regidor més votat a Pedret i Marzà, i ara és alcalde. Nascut el 1960 a l’Estat francès, tota la seva vida acadèmica i professional ha estat a Barcelona, abans d’instal·lar-se, ara fa 23 anys, a l’Alt Empordà. És enginyer de telecomunicacions. Es va iniciar en la política com a simpatitzant del PSC, fins que, arran del procés que viu el país, va optar per una candidatura sota el paraigua d’ERC.

En l’anterior mandat, Daniel València ja va ser el regidor més votat a Pedret i Marzà tot i ser l’únic de la candidatura IxPM-AM, mentre CiU obtenia els quatre altres representants del consistori. Aquest 2019 els resultats s’han invertit: la candidatura encapçalada per València ha obtingut quatre regidors i Junts es queda amb una representant, Natàlia Amiel, l’anterior alcaldessa.

L’anterior mandat va ser convuls a Pedret a Marzà. Què va passar?
Es va produir una casuística atípica; vaig ser el regidor més votat però l’únic al consistori de la meva candidatura. Vam fer un govern d’unió i un pacte, segons el qual els dos caps de llista havíem d’ocupar l’alcaldia dos anys cada un; però quan em va tocar entrar a l’alcaldia, l’alcaldessa no va respectar el pacte, i per tant vaig optar per sortir d’aquell govern i quedar a l’oposició.
Allò explica els resultats de les eleccions d’aquest 2019?
Els pactes s’han de complir; interpreto que en els resultats del 2019 hi ha una part de vot de càstig dels electors contra això, i possiblement també un vot en el sentit que no es van complir les expectatives.
Com definiria el govern que heu constituït?
La principal característica és que som en un entorn rural i que els quatre regidors del govern tenim un perfil més tècnic. Això vol dir que, per compensar aquesta possible mancança de coneixement rural, hem d’escoltar els agricultors i estar atents a les seves necessitats.
Pedret i Marzà és conegut perquè hi ha el centre de tractament de residus comarcal. Això és bo?
Depèn de com bufa el vent es nota una mica, però la veritat és que això ha millorat molt i ara és molt puntual.
Es continua veient com un aspecte negatiu?
Possiblement, però crec que se li ha de buscar un caire positiu: actualment és un centre que pot servir per explicar com utilitzar energies alternatives; amb la incorporació de la recollida orgànica s’hi fa compost, tot aquest procés podria servir per a tallers o formacions. Volem parlar amb el Consell Comarcal de com ajudar a capgirar la imatge negativa de l’abocador.
Projectes de mandat?
Un tema prioritari és la depuradora, avui no en tenim. Volem insistir amb l’ACA sobre aquest tema. Tenim pendent la renovació del carrer del Mar; volem fer-ho amb més participació ciutadana, és l’eix principal del poble. Un altre aspecte al qual no volem renunciar és la possibilitat de tenir un baixador del tren. És una gran oportunitat per millorar les nostres connexions de transport públic, que avui són escasses, i és una de les nostres mancances.
Com evoluciona la població?
No hi ha voluntat de créixer. Un dels reptes que portàvem en el programa és de no convertir-nos en un poble dormitori. Hem començat a actuar en aquest sentit, reobrint el bar; no pot ser negoci perquè tenim poca població, però volem crear una figura de conserge que tingui una doble funció, portar el bar i tenir el centre cívic obert, de tal manera que sigui un punt de trobada. Fins ara teníem un equipament que no s’estava utilitzant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona