Política

Protestes massives contra el “cop” de Johnson

Milers de persones surten als carrers de Londres i d’una trentena de ciutats britàniques més per protestar contra la suspensió del Parlament

Corbyn avisa que la setmana vinent és l’ultima oportunitat per evitar el ‘Brexit’ dur

Amb pancartes i corejant lemes com “fem caure Boris”, “defensem la democràcia” o “aturem el cop, centenars de milers de persones van sortir ahir als carrers de Londres i d’una trentena de ciutats britàniques més per protestar contra la decisió del primer ministre, Boris Johnson, de suspendre el Parlament durant un mes per evitar que s’aprovi una legislació que bloquegi un Brexit dur. Hi va haver protestes a Edimburg, Belfast, Cambridge, Manchester, Birmingham i Liverpool.

Les principals van ser a Londres, on els manifestants es van concentrar davant de la residència del primer ministre al migdia i es van dirigir després a la plaça del Parlament. Entre els manifestants hi havia Toby, un relacions públiques de 44 anys que protestava per “defensar la democràcia”. “Com que no tenim una constitució no escrita, ens hem d’assegurar que el govern actua d’acord amb les normes”, va explicar. Toby no està a favor ni en contra de la UE, protesta només perquè considera que s’està vulnerant un principi bàsic de la democràcia. No creu que un primer ministre com Jeremy Corbyn sigui l’alternativa perquè també genera divisió. “El país està massa polaritzat”, sosté. Gill, una londinenca d’uns seixanta anys, no es pot creure, deia, que “algú que no té un mandat popular actuï d’aquesta manera i tanqui el Parlament”. Es referia al fet que Johnson va ser escollit a les primàries del Partit Conservador amb el vot de 90.000 militants. “No crec que el referèndum [del Brexit] fos just ja que es van dir moltes mentides, crec que s’hauria de repetir amb la informació que tenim ara”, va afegir.

Les protestes convocades sota el lema “Stop the coup” (‘aturar el cop’),van ser organitzades per diversos col·lectius, entre ells Momentum, el moviment ciutadà que dona suport a Corbyn, per Another Europe is Possible. Tots ells van fer una crida a la desobediència civil pacífica i a tallar ponts i carreteres. Els manifestants van tallar diversos carrers del centre de Londres i el pont de Waterloo al crit de “la nostra democràcia està sent atacada”. No hi va haver incidents.

Diane Abbott, del Partit Laborista, va ser una de les personalitats que es va dirigir als manifestants a l’exterior de Westminster: “No podem permetre que Johnson tanqui el Parlament i silenciï la veu de la gent.” També va prendre la paraula el periodista i activista Owen Jones: “Tenim un primer ministre no elegit per la gent que decideix tancar un Parlament elegit per la gent.”

Corbyn, per la seva banda, va anar a la protesta de Glasgow. El líder laborista va dir que la setmana vinent és l’última oportunitat d’aturar el Brexit dur, ja que dimarts es reprendrà l’activitat parlamentària quatre dies abans de la suspensió, la setmana següent. També dimarts la justícia escocesa es pronunciarà sobre si la decisió de Johnson és legal. “Aquesta és la nostra oportunitat d’evitar el Brexit dur i que el primer ministre ens entregui a les mans de Trump i el seu acord comercial amb els EUA perquè aquesta és la veritable agenda de Johnson”, va dir Corbyn.

LES FRASES

Aquesta és la nostra oportunitat d’evitar el ‘Brexit’ dur i que ens entreguin a Trump
Jeremy Corbyn
líder laborista i cap de l’oposició
No podem permetre que Johnson tanqui el Parlament i silenciï la veu de la gent del carrer
Diane Abbott
responsable d’interior laborista
Tenim un primer ministre no elegit per la gent que decideix tancar un Parlament elegit per la gent
Owen Jones
periodista i activista
És correcte que el govern tanqui el Parlament
Sajid Javid
ministre britànic de finances

Aldarulls en una protesta proirlandesa a Glasgow

Una marxa a Glasgow (Escòcia) a favor de la reunificació de l’illa d’Irlanda va acabar divendres al vespre amb aldarulls, quan un centenar de contra manifestants probritànics van voler boicotejar-la. La policia va haver d’intervenir la policia i es va haver llançament de bombes de fum i contenidors cremats. No hi va haver ferits. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va condemnar els incidents. La marxa va ser convocada per un grup musical republicà i estava autoritzada per les autoritats locals. El debat sobre la reunificació d’Irlanda es va reobrir després del referèndum del Brexit i, sobretot, després de l’arribada al poder de Boris Johnson i el seu Brexit dur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA