Política

Rufián manté l’abstenció a Sánchez i posa pressió a Iglesias

ERC retreu al PSOE el clixé de la convivència i el no a una consulta

El president no vol investidura si no té acord de govern

Ofereix a Podem la CNMV i el CIS

No cita JxCat

L’abstenció que ERC va oferir a Pedro Sánchez el 25 de juliol dictada des de Lledoners per Oriol Junqueras es manté si vol explorar amb Unides Podem una investidura abans del 23 de setembre que eviti la repetició de les eleccions el 10 de novembre. “Per culpa d’ERC no serà”, van traslladar Gabriel Rufián i Carolina Telechea als socialistes José Luis Ábalos i Adriana Lastra en una hora i mitja de reunió. Si bé retreu al PSOE el “nefast” clixé de Sánchez de parlar de crisi de convivència a Catalunya, a l’hora de repartir la culpa del desgovern Rufián posa més pressió a Iglesias que al president. “Si se sent humiliat per un ministeri, que vagi a Lledoners i li ho digui a Oriol Junqueras”, etziba.

Rufián creu que Sánchez juga a encasellar la resta després de presentar el programa de 370 mesures en què nega explícitament el referèndum, i ERC no li farà el joc. “A Iglesias el tenen on volen: enfadat i queixant-se als platós de televisió. A ERC no ens tindran on volen, la nostra aposta pel diàleg és granítica”, va dir el portaveu d’ERC al Congrés als interlocutors del PSOE.

L’oferiment a Sánchez no impedeix l’enuig republicà pel punt 350 del Programa comú progressista, que diu: “Abordarem el conflicte de convivència a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans i també entre el govern d’Espanya i la Generalitat, sempre dins de la Constitució.” Rufián va fer saber que és tant o més ofensiu que el vet al referèndum que Sánchez no portava al programa electoral del 28 d’abril i que ara explicita en el nou ideari que pot portar a votar el 10 de novembre. “Problema de convivència a Catalunya i Andalusia són els desnonaments. Sembla escrit per Irene Lozano o Josep Borrell, és molt reaccionari”, denuncia Rufián. Lastra admet que Rufián diu el mateix en públic i en privat i pren nota de la protesta, però avisa que el PSOE insistirà a retratar Catalunya com el paisatge d’un “problema de convivència entre catalans”.

El portaveu d’ERC posa pressió a Iglesias pel fet de no renunciar a ministeris. “Per què és necessari que entris en un govern si el cost d’un ministeri és tornar a votar i que guanyi la dreta? El cost es aplicar la llei mordassa, no aplicar mesures contra la violència masclista, que el Senat apliqui el 155”, va alertar. A RAC1, Jaume Asens (En Comú Podem) advertia: “Algú creu que un govern monocolor estarà disposat a parlar amb Catalunya? Si no hi som, no s’escoltarà Catalunya. No és qüestió d’orgull.”

Segons la vicepresidenta, Carmen Calvo, Podem aspiraria a la CNMV o el CIS, però mai a llocs de govern. En cas que Iglesias optés per regalar el sí a la investidura i fer oposició, l’entorn de Sánchez avança que el president no anirà a un ple si té els vots gratis i que només hi anirà si té firmat un acord de govern que li doni estabilitat. El PSOE, a més, margina ara JxCat i veta Laura Borràs. “No mostren interès a col·laborar i diuen que votaran no i que reunir-se amb mi els sembla poc i que volen reunir-se amb el president”, sosté Lastra.

LES FRASES

Si Iglesias se sent humiliat perquè no té ministeris, que vagi a la presó de Lledoners i li ho digui a Junqueras
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
La posició del PSOE és que Catalunya té un problema de convivència entre catalans
Adriana Lastra
portaveu del psoe al congrés
Algú creu que un govern monocolor parlarà amb Catalunya? Si no hi som, no s’escoltarà Catalunya
Jaume Asens
portaveu d’en comú podem al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona