Política

Tot a punt per a una altra Diada multitudinària

L’ANC va assolir ahir els 400.000 inscrits i 1.200 busos

Avui vol explicar a la societat com pot ajudar a l’objectiu

Uns 400.000 inscrits al web oficial de l’Assemblea, 250.000 samarretes venudes i 1.200 autocars reservats per arribar-hi des de tots els racons del país. Aquestes són les últimes xifres, comparables a les d’anys anteriors, que l’ANC va fer públiques ahir al matí sobre la que tot fa preveure que aquesta tarda esdevindrà una nova mobilització històrica del republicanisme català, amb el lema Objectiu independència. La cita, com és habitual, és a les 17.14 h, a la plaça d’Espanya de Barcelona i els carrers que hi menen: Paral·lel, Creu Coberta, Tarragona, Maria Cristina, on hi haurà l’escenari principal, i Gran Via, que ha allargat els 26 trams fins al passeig de Gràcia per engolir el gran volum de gent previst. Ahir, la meitat ja estaven del tot plens, i l’altra meitat presentaven una alta ocupació, i ben segur que s’acabaran d’omplir amb els milers de persones que hi faran cap sense haver-se apuntat abans.

La icònica distribució, que vol reivindicar la pluralitat del moviment, escenificarà des de l’aire la imatge d’un gran estel, símbol de la independència, per bé que aquesta vegada, a diferència d’anys anteriors, no s’han previst més performances. L’acte, que acabarà cap a les sis, consistirà així en tres blocs. Un primer vol representar la diversitat de la societat, i el segon es lligarà amb l’Espai Eines de País, que al llarg del matí al Pla de Palau ja haurà exposat de manera pedagògica algunes eines d’estratègia no-violenta i de no-cooperació que, amb la complicitat d’altres col·lectius i empreses, pot adoptar el ciutadà per posar el seu granet de sorra a avançar vers la independència. “Volem que la gent que vingui surti sabent que a les seves mans hi ha la capacitat i poder de fer-nos avançar, que hi ha una part que depèn de la societat civil per enfortir el nostre poder i afeblir el de l’Estat”, ha resumit en les últimes setmanes la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. Els parlaments de les grans entitats civils (l’Associació de Municipis per a la Independència, Òmnium Cultural i la mateixa ANC) tancaran l’acte, abans d’entonar Els segadors. Tot el recorregut estarà sonoritzat perquè es puguin sentir els discursos i possibles indicacions, i s’han reservat també quatre espais per a gent gran i persones amb necessitats especials.

Les intervencions s’espera que vagin dirigides més que mai a l’acció del govern i el Parlament, tot i que els seus representants no seran convidats a primera fila, per primer cop. El president Quim Torra, amb una delegació de JxCat i el PDeCAT, serà així al tram 1, tocant al Paral·lel, igual que la CUP, i la d’ERC serà al 12. Els consellers es repartiran amb els partits o simplement barrejats als trams que els pertoquen per origen geogràfic. En canvi, a la fila zero hi seran representants d’entitats i de col·lectius represaliats, com els familiars de presos i exiliats.

A banda dels actes institucionals, Òmnium també organitza al matí una fira d’entitats i un acte per exigir la fi de la repressió, i a la tarda el clàssic concert de la Festa per la Llibertat, tot a l’Arc de Triomf.

La pluja obliga a suspendre actes

L’acte institucional de la Diada, titulat Tornarem, es farà avui a les deu de la nit a la plaça de Sant Jaume, ja que ahir es va ajornar arran de la previsió de pluja. Pel mateix motiu es va suspendre anit l’encesa simultània de 131 punts de llum a les agulles del massís de Montserrat, per evitar exposar els escaladors que hi havien de pujar. També es van suspendre discursos al Fossar de les Moreres i algunes marxes de torxes previstes arreu, entre les quals, les quatre que confluïen a Lledoners. Es traslladaran a l’1 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona