Política

Crida a la unitat i l’absolució en l’acte central d’Òmnium

La reivindicació en favor de la llibertat dels presos polítics i exiliats va reunir sindicats, els comuns i les forces sobiranistes

“Ho tornarem a fer, perquè no podríem fer una cosa diferent”, diu Cuixart

Unitat i absolució van ser les paraules més pronunciades ahir en l’acte central que Òmnium Cultural va celebrar al passeig de Lluís Companys de Barcelona al toc del migdia. A l’acte, amb el lema Pels drets i les llibertats, absolució!, hi van assistir alguns dels principals representants polítics i d’entitats catalanes, inclòs el president de la Generalitat, Quim Torra. Així, s’hi va poder veure el vicepresident del govern, Pere Aragonès; el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch; el vicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa; la diputada de la CUP Natàlia Sànchez; el diputat al Congrés espanyol per En Comú Podem Jaume Asens; el president del grup de JxCat al Parlament de Catalunya, Albert Batet; la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà; el líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall; la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, així com la parella de Jordi Cuixart, la periodista Txell Bonet. També hi van participar els representants sindicals de CCOO i la UGT, Javier Pacheco i Camil Ros; el de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, i el d’Unió de Pagesos, Joan Caball, entre altres personalitats.

Familiars dels presos, exiliats i represaliats van llegir fragments de cartes anònimes dirigides als presos polítics.

L’acte va oferir una de les poques imatges d’unitat de la Diada, amb una primera fila compartida pels socis de govern amb la presència dels comuns. De fet, l’alcaldessa Ada Colau, que no hi va ser present, sí que va enviar un vídeo de suport a Jordi Cuixart, que va ser aplaudit per una part del públic assistent, prop d’un miler de persones, en què reclamava l’absolució dels presos polítics i la defensa del dret de manifestació. Altres alcaldes, com ara Pau Ricomà (Tarragona), Lídia Muñoz (Sant Feliu de Llobregat) i Montse Venturós (Berga), també van enviar els seus missatges.

Resposta a l’altura

Durant el parlament, a càrrec del vicepresident i portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri, es demanava l’absolució de Jordi Cuixart i de la resta de presos polítics i alhora es condemnava l’actitud del govern espanyol, del qual es criticava que “continua sense fer cap proposta per resoldre el conflicte i no mostra cap mena d’empatia; al contrari”. “Sense absolució, l’Estat espanyol tindrà un problema amb les seves institucions i amb la seva democràcia”, va avisar. “No hi haurà normalitat al nostre país mentre hi hagi presos polítics i exiliats per haver defensat la sobirania de Catalunya, mentre estiguem pendents de condemnes”, va assegurar. “Jordi Cuixart diu que tots els drets que siguin condemnats hauran de ser exercits, també el dret d’autodeterminació i l’anhel de llibertat d’aquest país”, va recordar Mauri. I, evocant el president de la institució, va seguir: “Ho tornarem a fer, diu Jordi Cuixart. Una proclama que no pot espantar cap demòcrata, perquè és una interpel·lació per defensar allò que ens explica com a societat. Totes les lluites compartides amb les quals ens hem guanyat uns drets que no ens deixarem prendre.”

L’acte va servir per reivindicar drets fonamentals vulnerats, com el dret de defensa, la llibertat d’expressió i el dret de manifestació i de reunió.

Sense absolució, l’Estat espanyol tindrà un problema amb les seves institucions i amb la seva democràcia
No hi haurà normalitat al nostre país mentre hi hagi presos polítics i exiliats
Marcel Mauri
VICEPRESIDENT D’ÒMNIUM CULTURAL

La carta de Jordi Cuixart des de la presó

“Estimadíssims tots,

Unes breus paraules per compartir el valor d’aquest acte de la Diada.

En primer lloc, vull dir-vos que estic convençut que, de tot el que estem vivint, en sortirem reforçats com a societat. Que, malgrat el despropòsit de la repressió, hem estat capaços de superar situacions molt més adverses: des de l’exili republicà del 39 fins a la llarga nit del franquisme. Però som un poble que reviscola. Amb les seves contradiccions, sí. Però sobretot amb les seves esperances. Tot això té sentit si ho fem per millorar la vida dels nostres conciutadans i si ho fem plegats. No ens deixem dividir pels que ens volen fer decidir entre diàleg o confrontació, ja que la defensa permanent del diàleg com a única via per a la resolució del conflicte polític forma part de la confrontació democràtica amb aquells que volen condemnar la llibertat d’expressió i el dret de protesta. Mai, mai renunciarem al diàleg, ni amb els que ens voldrien veure molts anys empresonats. Gràcies per l’exercici de generositat i empatia de tots els que avui ens acompanyeu.

Com a president d’Òmnium Cultural, és tot un honor, una vegada més. Us intentaré correspondre sempre amb la mateixa estima, i és per això que ja fa molt de temps que la meva prioritat des de la presó continua sent la defensa dels drets fonamentals a Catalunya i a tots els racons de l’Estat.

Per això diem, sense acritud i amb tota la serenor del món, que ho tornarem a fer. Perquè no podríem fer una cosa diferent. Us encoratjo a no renunciar mai a ser-hi, i tampoc a ser-hi tots.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES