Política

Iglesias insta el rei Felip VI a patrocinar la coalició que Sánchez li denega

El republicà ho fia tot al monarca

“Amb l’oferta del juliol i tres hores de cita, tenim acord”, diu

Celaá augura que el PSOE serà premiat el 10-N a les urnes

El republicà Pablo Iglesias es va posar ahir en mans del rei com a última via per doblegar Pedro Sánchez i va instar Felip VI a fer de mediador per convèncer el president espanyol en funcions que el govern de coalició entre el PSOE i Podem donaria estabilitat a un Estat espanyol que es precipita a les quartes eleccions en quatre anys. “Crec que el rei hauria de fer entendre a tots els candidats, i en particular al que té més suports, que la coalició és una via per donar estabilitat al nostre sistema parlamentari”, va opinar Iglesias. Atrapat en la funció constitucional d’arbitrar i moderar, el monarca farà la tanda final dilluns i dimarts i haurà de decidir si es doblega al desig de Sánchez de no ser ni tan sols proposat per no haver d’anar a un segon ple d’investidura després de la fallida del 25 de juliol.

L’endemà que Sánchez despatxés en deu minuts la trucada d’Iglesias amb l’última oferta de coalició a prova d’un any fins a saber si té pressupost, el líder de Podem va situar la responsabilitat en Felip VI –tenallat per l’article 99 de la Constitució– i en l’immobilisme socialista. Segons Iglesias, partint de l’oferta del juliol –vicepresidència i tres ministeris– l’acord és a tocar. “Si fa la proposta i hi afegim tres hores de reunió, tenim acord”, va dir a Atresmedia. “Sánchez farà la bogeria d’anar a unes eleccions per no haver de negociar una coalició amb nosaltres?”, es pregunta. Després d’animar el PSOE a fer una consulta a les bases sobre la proposta de Podem, Iglesias admetia la mala relació amb Sánchez com a clau del bloqueig. “La química personal no pot ser el que determini les relacions”, va indicar.

Quan dimarts visiti el rei abans que Sánchez, Iglesias li dirà que manté l’abstenció. Al Consell de Ministres, la portaveu, Isabel Celaá, va desdenyar la coalició per “absurda” i va donar per fet que el PSOE serà premiat a les urnes en la repetició electoral el 10 de novembre: “La ciutadania entén millor del que sembla que aquí hi ha una inflexibilitat de Podem i ho entendrà cada dia més.” “Podem ha de dir si torna a unir-se a les tres dretes per impedir un govern progressista”, va dir. “És la compareixença de la portaveu del govern i no un míting del PSOE; el to de consigna no és propi d’una democràcia avançada”, rebatia Iglesias.

LA FRASE

La ciutadania entén millor del que sembla que hi ha inflexibilitat de Podem i cada dia ho entendrà més
Isabel Celaá
ministra portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona