Política

La CUP aposta per l’amnistia i la desobediència

És el pla de la formació per respondre a la sentència del Suprem

Descarta l’indult perquè és una “sortida personal”

El consell polític de la CUP va decidir ahir que la resposta a una eventual sentència condemnatòria en el judici del Tribunal Suprem als líders independentistes s’hauria d’articular en un doble vessant. D’una banda, aposta per un moviment de “desobediència civil i institucional” i, en paral·lel, per iniciar una campanya de mobilitzacions a favor de l’amnistia dels presos polítics i de l’exercici del dret d’autodeterminació. Així doncs, els líders de la formació anticapitalista desestimen l’opció de demanar l’indult per als presos polítics en tractar-se, segons el seu parer, d’una “sortida personal a un conflicte col·lectiu”.

El consell polític dels cupaires va reunir-se ahir a Sabadell, coincidint amb la celebració de la seva escola d’estiu, i va aprovar un document on aposta per “la desobediència civil i institucional com a instrument legítim per a l’autotutela de drets” i remarca que aquesta resposta ha d’incloure un moviment popular que resulti “costós per a l’Estat espanyol”, tant pel que fa la imatge com a l’aspecte polític.

El text marca distàncies amb les possibles lectures que es puguin produir del lema Ho tornarem a fer “en clau no desobedient, sinó retòrica, nostàlgica i abstracta”. “No pot acabar sent una consigna buida i diluïda”, alerten els dirigents de la CUP, ni tampoc “un nou exercici de vendre fum al voltant d’una nova versió del momentum màgic.”

El manifest també assenyala que l’amnistia ha de ser un “element central de la reivindicació política” que s’hauria de perseguir mitjançant una “campanya intensa” tant a l’interior com a l’exterior de Catalunya. Aquesta amnistia, que s’hauria de vincular de manera “indefugible i explícita” amb el dret a l’autodeterminació, no afectaria únicament els líders independentistes jutjats al Suprem, sinó també als centenars de ciutadans afectats per processos judicials vinculats a l’1-O, les vagues del 3-O i el 8-N, o la del 21-F. Així doncs, els cupaires rebutgen també l’indult com a sortida per als encausats, ja que, a més de representar “una sortida personal a un conflicte col·lectiu”, també ho consideren una “evident contradicció política” i un “atac a l’esquerra independentista”. La CUP demana que l’amnistia sigui el resultat de la pressió popular “i no una gestió pactista que afavoreixi una estratègia dilatant del conflicte”. El consell polític també va alertar que la CUP rebutjarà tota proposta que negui el dret a l’autodeterminació. “El preu principal de la repressió és retrocedir en els objectius de la lluita: no podem assumir cap renúncia”, afirma.

A la tarda, l’escola d’estiu de la CUP va tenir la participació de l’exdiputat dels comuns Xavier Domènech com un dels protagonistes d’una de les vint taules rodones que es van celebrar. “L’1-O i el 3-O van ser moments amb molta força. El repte és construir nous moments diferents amb la mateixa força”, va indicar en un moment del debat.

LA FRASE

No hem arribat fins aquí per negociar un nou pacte fiscal, sinó per decidir el futur com a poble lliure
Comunicat del consell polític de la CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA