Política

Bilbao clama pels 47 acusats de donar suport a ETA

Desenes de milers de persones surten al carrer per protestar contra la desmesura judicial de l’Estat espanyol

Els encausats s’enfronten a penes que van dels vuit als vint anys de presó

Desenes de milers de persones van omplir ahir els carrers de Bilbao per protestar contra la persecució a 47 persones acusades de formar part d’una trama que dona suport a ETA i que seran jutjades a partir de demà a l’Audiencia Nacional, a Madrid. En el procés, conegut com l’“últim macrojudici del tot és ETA”, la fiscalia i l’acusació popular de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) demanen penes que oscil·len entre vuit i vint anys i cinc mesos de presó (601 en total) per delictes que van de participació en organització terrorista, col·laboració i finançament del terrorisme, enaltiment i trencament de mesures cautelars.

La manifestació va tenir la presència de representants d’EH Bildu, encapçalats pel seu coordinador general, Arnaldo Otegi, així com de Podem Euskadi, dels sindicats ELA, LAB i CCOO i d’altres col·lectius. Els manifestants van corejar consignes de suport als reclusos d’ETA, però, sobretot, van mostrar suport als imputats amb aplaudiments. L’advocada Amaia Izko, una de les imputades en el macrosumari 11/13, va destacar la resposta “enorme” que ha tingut la manifestació, en què “la societat basca ha tornat a dir que aquest procés judicial està fora de temps, de lloc i de mesura”.

Els inculpats en aquesta causa estan acusats d’integrar el denominat “front de presons” d’ETA o KT, sota la presumpta cobertura d’organitzacions com ara el col·lectiu de lletrats BL, el de suport a presos, Herrira o Etxerat, i l’associació d’assistència sanitària Jaiki Hadi. Els imputats en el sumari 11/13 estan en llibertat provisional en espera del judici, tot i que ja fa sis anys que la Guàrdia Civil va fer les primeres detencions. Des d’aleshores han comparegut cada 15 dies en diferents seus judicials.

La persecució als encausats va començar el 2013, dos anys després del cessament definitiu de l’activitat armada d’ETA. La Guàrdia Civil va detenir diversos militants del moviment Herrira. Els següents mesos i anys van continuar les detencions de persones de diversos col·lectius com ara advocats que s’encarregaven de la defensa de membres de l’EPPK, mediadors d’aquest col·lectiu, integrants de l’associació de familiars Etxerat i els metges i psicòlegs de l’entitat Jaiki Hadi. En total van ser encausades 47 persones, de les quals la majoria van ser posades en llibertat amb mesures cautelars després de comparèixer davant del jutge, mentre que 11 van ser empresonades de manera preventiva.

LES XIFRES

601
anys
de presó, en total. És al que s’enfronten els 47 encausats en el sumari 11/13 per la fiscalia i l’acusació.
11
persones
de les 47 encausades en el sumari 11/13 van ser empresonades de manera preventiva.
6
anys
fa que la Guàrdia Civil va fer les primeres detencions, dos anys després que ETA abandonés les armes.

Peticions “desorbitades” i alt cost econòmic

Els 47 bascos encausats en el sumari 11/13 del macrojudici que comença demà han criticat les “desorbitades” peticions de presó de la fiscalia i l’acusació per haver “ajudat a pal·liar el patiment generat per la repressió i la política penitenciària” de l’Estat espanyol. A més, es queixen de les conseqüències econòmiques que tindrà per a ells la participació en el judici. Durant tres mesos hauran d’acudir a Madrid per assistir a les sessions previstes per l’Audiencia Nacional. Això els comportarà fer desenes de viatges durant molts dies en què els imputats no podran anar a treballar ni podran atendre les seves obligacions familiars.

Al marge de la petició de la fiscalia (que supera els 600 anys de presó), els jutjats han posat el focus en la càrrega econòmica que suposa aquest llarg procés judicial i hi han posat xifres. Per exemple, calculen que l’assistència judicial s’elevarà a 236.440 euros. Els desplaçaments fins a la capital espanyola han estat quantificats en 28.950 euros i l’estada, en 72.072 euros. En total, 337.462 euros, la qual cosa suposa 7.180 euros per encausat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona