Política

Tunísia tria president per consolidar la democràcia i redreçar l’economia

Un magnat en presó preventiva per blanqueig de capitals és el favorit de la primera volta

Els comicis coincideixen amb la campanya de les legislatives

Tunísia va viure, ahir, la primera volta de les segones eleccions presidencials democràtiques que es fan al país, en què el nou cap d’estat tindrà el repte de consolidar la jove democràcia nord-africana i contribuir a redreçar la complicada situació econòmica. Els votants dels més de 13.000 col·legis electorals d’arreu del país van acudir a les urnes enmig d’una intensa calor que no va impedir, però, una alta participació.

Els prop de set milions de tunisians amb dret a sufragi havien d’elegir entre 24 candidats, perquè dissabte, jornada de reflexió després d’una intensa campanya, dos dels aspirants van anunciar que es retiraven.

Amb les enquestes electorals prohibides per llei, els pronòstics assenyalaven el magnat populista Nabil Karoui, amo de la televisió més vista del país i antic col·laborador del partit en el poder, Nidaa Tunis, que és en presó preventiva acusat d’evasió i blanqueig de capitals, com el favorit per endur-se la victòria en la jornada d’ahir. Just al darrere, la lluita per accedir a una probable segona volta la lideraven el ministre de Defensa, Abdelkarim Zbidi, candidat de l’oligarquia, i el president interí del Parlament i fundador del partit islàmic conservador Ennahda, Abdel Fatah Mouro. A més distància, també hi havia el primer ministre, Youssef Chahed, llastrat per la crisi econòmica, i l’advocada Abir Moussi, líder del partit dels nostàlgics de la dictadura de Zine al-Abidine Ben Ali, derrocat el 2011. La sorpresa la podria donar el jurista independent Kaïes Said, que ha experimentat un important ascens en campanya amb la seva aposta per l’austeritat i un discurs ferm contra el govern i el partit islamista. Aquest candidat, que va participar en l’esmena de la Constitució, s’ha mostrat partidari de la pena de mort i considera que l’homosexualitat és un problema que s’ha expandit a Tunísia per culpa dels estrangers.

Els resultats dels comicis es coneixeran demà. Si cap dels candidats aconsegueix una majoria de més del 50% dels vots, els dos més votats disputaran una segona volta, prevista per abans del 13 d’octubre.

La votació d’aquest diumenge coincideix amb el segon dia de la campanya per a les eleccions legislatives del 6 d’octubre. La coincidència dels comicis és una conseqüència de la mort per malaltia del president Beji Caïd Essebsi, el 25 de juliol passat, fet que va obligar a avançar les eleccions presidencials.

La campanya ha estat marcada per les acusacions creuades de corrupció, la delicada situació econòmica i l’amenaça d’atacs d’extremistes islamistes que viu el país.

Mor la dona de l’anterior cap d’estat

Chadlia Farhat, esposa de l’expresident tunisià Beji Caïd Essebsi, va morir, ahir, als 83 anys, justament el dia que els tunisians elegien el successor del seu marit, mort el 25 de juliol passat, cinc mesos abans que expirés el seu mandat. La mort de Farhat va ser anunciada a través de les xarxes socials pel seu fill, Hafedh, secretari general del partit governant, Nidaa Tunis, fundat pel seu progenitor. Farhat havia estat traslladada, dissabte, a un hospital en agreujar-se el seu estat de salut, segons els mitjans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona