Política

Conjurats per al consens

Els partits batallen per trobar una resposta a la sentència tan unitària com sigui possible

Entitats socials i sindicats integren els espais per l’acord

La CUP veu necessari, abans, compartir una anàlisi dels fets de l’octubre

Nova etapa política a Catalunya, amb la mirada posada en la sentència que a mitjan octubre dicti el Tribunal Suprem sobre els fets de l’octubre del 2017. Al banc dels acusats, s’hi asseu el procés independentista, els seus dirigents i també el dret a la manifestació, a la protesta, a la llibertat d’expressió i, fins i tot, a la democràcia, tal com defensen els partits independentistes. Per altres formacions, el que es jutja és la desobediència a les lleis, la ruptura del marc constitucional i, fins i tot, un cop d’estat. Per als primers, només hi ha una sentència possible: l’absolució. I una condemna ha de comportar la reacció de la societat i les institucions catalanes, però senyalitzar aquest camí no està sent fàcil.

Al carrer, la Diada va concentrar 600.000 persones per reclamar de nou la independència com a única sortida al conflicte territorial entre Catalunya i l’Estat, però també unitat política en temps convulsos i més líquids que mai. Les formacions independentistes tornen a estar esperonades per la gent que va sortir al carrer, malgrat que hagi baixat considerablement el nombre de manifestants, una situació, però, que tampoc causa sorpresa entre els dirigents tenint en compte el xoc de declaracions dels últims dies.

Focus jurídic

Empesos per aquesta nova onada, que no deixa de ser multitudinària, els partits s’han tornat a conjurar perquè aquesta setmana, de totes les reunions i negociacions que es portin a terme, en pugui sortir una resposta a la sentència. “La millor resposta serà la que trobem entre tots”, assenyalen fonts de Junts per Catalunya, que defugen explicitar qualsevol proposta. D’aquest sector pròxim al president Torra es va rescatar la investidura de Puigdemont, un suggeriment que no atreu gaires adeptes. ERC, per la seva banda, ha deixat d’insistir –tot i que no ho descarta– en el govern de concentració i la convocatòria d’eleccions, en espera de fer pública ja una proposta conjunta. Sobre la taula, hi ha la possibilitat de fer una aturada, allunyant-se de la idea de vaga general, ja que els sindicats són els únics competents per convocar-la. No obstant això, la mobilització al carrer, de manera sostinguda en el temps, és un dels focus de la nova etapa política. En aquest àmbit, hi té un paper destacat la campanya Tsunami democràtic, sense autoria de moment, però que té el suport dels principals líders independentistes, des de Puigdemont fins a Junqueras.

Autocrítica i diagnosi

En aquestes trobades, en què participen també diverses entitats civils i sindicats per cercar un acord amb el màxim nombre de suports possible, la CUP és del parer que caldria fer autocrítica, ja que facilitaria l’acord, tot i que els anticapitalistes assenyalen que “la repressió de l’Estat no ajuda gaire a fer-ho possible”. Però el cas és que, cada vegada més, alguns sectors eleven el to per demanar anàlisi, reflexió i autocrítica sobre els fets de l’octubre, en un “exercici de sinceritat”, també amb la ciutadania, per abordar el consens. Un reclam, però, que no és gens fàcil, entre altres coses perquè els responsables d’aquells fets són els que continuen ara formant part del lideratge d’aquesta nova etapa des de les seves respectives formacions. A banda de la sentència del Suprem, també cal recordar que aquesta tardor hi haurà, al TSJC, a l’Audiencia Nacional i al jutjat número 13, nous judicis relacionats amb el procés, els quals afecten exmembres de la mesa del Parlament, l’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero i una trentena d’alts càrrecs per la seva presumpta participació en l’1-O.

I amb la mirada posada en la sentència, s’intensifica un nou focus de treball, l’escenari internacional, ja que el dictamen del Suprem també obre la via a nous recursos per defensar el procés davant dels tribunals i les institucions europees, la qual cosa genera als partits polítics l’obligació de fer entre tots una bona feina de coordinació, segons expliquen fonts republicanes. El retorn de les euroordres a Brussel·les comportaria una nova sacsejada.

Finalment, i per teixir aquesta resposta i aquest combat amb l’Estat, cal un enfortiment de les institucions, al Parlament i al govern, expliquen. L’aprovació dels pressupostos és una eina clau, ja que la gestió de la Generalitat depèn a hores d’ara dels comptes que es van dissenyar el 2017 i que des d’aleshores es mantenen prorrogats.

La CUP i els comuns, lluny

Per aconseguir-ho, el govern, encapçalat en aquesta tasca pel vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha mantingut contactes amb la CUP i els comuns, que ja han rebutjat les primeres propostes perquè no aporten cap novetat per afrontar els reptes socials en educació i sanitat, i el primer esborrany inclou partides ja acordades i fins i tot aprovades a la cambra catalana. Aquests dos partits també han rebutjat el govern de concentració, que consideren una proposta “destinada a tapar la falta d’entesa entre els socis de govern”, expliquen fonts dels anticapitalistes, que defensen actuar amb la premissa Ho tornarem a fer, el lema del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, pres a Lledoners. La CUP és del parer que cal generar respostes adreçades a exercir, a través de la desobediència, tots aquells drets que es consideren vulnerats, no només els nacionals. En definitiva, exercir “l’autodeterminació també per recuperar el dret d’accés a l’habitatge i el dret a l’educació”, entre d’altres. “Cal obrir el mapa i optar per la desobediència com a eina per exercir tots els drets vulnerats”, acaba. De moment, però, i sense acord encara per notificar, els partits volen evitar donar ales a la “política d’aparador” dels darrers dies i demanen discreció i prudència per no generar falses expectatives.

LES FRASES

La sentència és una palanca de canvi. Hi ha d’haver una resposta àmplia, també internacional
Marta Rovira
secretària general d’erc
Si 100 ciutadans no paguen els impostos, tindran un problema. Si són 300.000, el tindrà l’Estat
Jordi Sànchez
DIPUTAT de JxCAT
L’independentisme ha de decidir si es rendeix o va a una confrontació pacífica
Toni Comín
vicepresident del consell per la república
No podem donar suport a parades efectives que causin perjudicis a l’economia
Josep González
president de pimec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona