Política

Tejeria se suma a la petició de Torrent i demana diàleg

El president del Parlament rep la representant de la cambra basca i proposa crear un espai de col·laboració

La dirigent reivindica solucions democràtiques per respondre a la voluntat popular

El president del Parlament, Roger Torrent, i la presidenta del Parlament Basc, Bakartxo Tejeria, es van tornar a reunir ahir després de tres mesos, aquest cop a la cambra catalana, per tornar a insistir en la via del diàleg, l’acord i la negociació en detriment de la judicialització de la política per resoldre conflictes. Després de pronunciar una declaració institucional des del despatx presidencial amb motiu de la visita de dos dies de la delegació basca, els membres de les dues cambres van fer una reunió de treball.

“Espero que aquesta trobada contribueixi a generar un espai de col·laboració institucional, que ens ajudi a avançar cap a solucions polítiques. Cal substituir la judicialització pel diàleg, la negociació i el respecte a la voluntat majoritària de la ciutadania”, va afirmar Torrent, unes paraules que van ser seguides per la seva homòloga basca. “Apel·lem al diàleg per intercanviar vivències i també per resoldre conflictes per vies pacífiques i democràtiques. Diàleg polític per aconseguir solucions democràtiques que donin resposta a la legítima voluntat popular. Per tant, diàleg, negociació i acord en contraposició a la judicialització de la política”, va manifestar Tejeria.

Els dos dirigents van fer intervencions concises i, tot i que no es va fer referència al procés català i a la situació dels presos polítics, el president Torrent sí que va voler fer una menció explícita als “moments d’excepcionalitat” que es viuen a Catalunya i a “la greu anomalia democràtica del moment”.

Per la seva banda, Tejeria, que és membre del PNB, va assegurar que seguia “molt de prop” l’actualitat política de Catalunya i va assenyalar que “la causa de la llibertat catalana és la causa de la llibertat basca”. Més tard, en una declaració institucional en català, castellà i basc, els dos dirigents van subratllar l’amistat que comparteixen els “pobles” català i basc, i es van comprometre a treballar per estrènyer llaços i intensificar la col·laboració entre les dues cambres en uns moments de “forta anomalia”, segons el president Torrent, que ja havia reiterat la mateixa voluntat de diàleg fa tres mesos al País Basc, on també va fer una reunió amb el lehendakari, Iñigo Urkullu. Ara, va concloure Torrent, “ens uneix l’amistat històrica entre els nostres pobles, així com la voluntat de treballar per un futur compartit de pau, llibertat i progrés”.

LA FRASE

Cal diàleg, negociació i acord en contraposició a la judicialització de la política
Bakartxo Tejeria
presidenta del parlament basc

Fre a la moció de censura del PP

El president del PPC, Alejandro Fernández, va anunciar ahir que proposaria a Cs i al PSC presentar conjuntament una moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra. Pel líder popular, és “urgent” canviar l’actual govern. En una roda de premsa, va reconèixer que els quatre escons del PPC són insuficients per impulsar la iniciativa –ja que es necessiten 27 diputats, va detallar–, però va instar Cs i el PSC a donar-hi suport per destituir Torra i impedir possibles “aldarulls” fruit de la sentència del Suprem.

Ciutadans i socialistes es van afanyar ahir mateix a desmarcar-se de la proposta ja que tots tres partits, sense els comuns, no tindrien prou suports a l’hemicicle per censurar Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona