Política

Budó admet que el Govern no té “accions concretes sobre la taula” per donar resposta a una sentència condemnatòria

La portaveu descarta el Govern de concentració “perquè no té recorregut polític”, també la convocatòria immediata d’un referèndum o d’eleccions

Diu que no es planteja una aturada de país

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha reconegut aquest dimarts que l’executiu no té gaire clara quina serà la resposta institucional a una eventual sentència condemnatòria contra els líders independentistes acusats al judici de l’1-O. Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la portaveu ha admès que ara per ara “no hi ha accions concretes sobre la taula” del Govern per poder estudiar i discutir i que “quan es tinguin, s’explicaran”. Budó, de fet, s’ha limitat a recordar que el president, Quim Torra, va fer una ronda de contactes de la que esperen que extregui una proposta de resposta unitària. Però d’aquesta, de moment, el Govern tampoc en té detalls. El Govern de concentració, la convocatòria d’eleccions, un nou referèndum o l’aturada de país són algunes de les idees que la pròpia Budó ha rebutjat aquest dimarts per no considerar-les viables o no estar contemplades.

La resposta institucional que impulsaran Torra i el Govern a una possible sentència condemnatòria del judici de l’1-O continua sent tota una incògnita. I no només això, sinó que des del propi executiu admeten que no estan discutint les diferents opcions que de manera individual alguns consellers, partits o entitats han pogut plantejar fora del Consell Executiu. Tant és així que Budó ha anat desmuntant una per una les possibilitats conegudes fins a limitar-se a recordar que Torra està “estudiant quina és la millor manera de donar una resposta unitària” i que, de moment, resten sense “escenaris ni propostes concretes”. “No hi ha res descartable però tampoc res concretable”, ha dit.

En aquest sentit, ha tancat la porta a poder modificar l’executiu amb un Govern de concentració per la posició de la CUP i els comuns. “El govern de concentració queda exclòs en el moment que no té recorregut polític, perquè les dues formacions que podrien entrar al Govern s’han autoexclòs”, ha comentat.

De la mateixa manera, Budó també ha descartat que s’estudiï que “de manera immediata” es puguin convocar eleccions o un nou referèndum com a forma per “exercir el dret a l’autodeterminació” que, assegura, el Govern “té la voluntat d’impulsar però ha de veure com i quan”. “No hi ha sobre la taula ni un referèndum ni unes eleccions”, ha dit contundent.

Amb el mateix argument de “no estar sobre la taula”, Budó també ha descartat que el Govern estigui estudiant que una “aturada de país” pugui formar part d ela resposta institucional a la sentència. “En aquest moment no hi ha cap proposta d’aturada de país sobre la taula del Govern per poder valorar-la”, ha dit, tot afegint que si algun dels actors del sobiranisme decideix impulsar aquesta iniciativa, l’executiu es limitarà a “respectar-la”.

Sobre com i quan s’explicarà quina serà finalment la resposta escollida per Torra o el Govern, Budó tampoc ha volgut donar detalls, limitant-se a explicar que “s’està treballant en valorar el moment més idoni” per fer-ho públic i que “no passarà només per ser del Govern si no de tot el país”.

“La policia actuarà com sempre”

D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha garantit que davant possibles mobilitzacions al carrer en protesta per la sentència, els Mossos d’Esquadra “actuaran com sempre, respectant les reivindicacions dels catalans i intentant que afectin de la menor manera possible els que no volen manifestar-se”. A més, s’ha mostrat segur que les possibles mobilitzacions no suposaran cap problema d’ordre públic. “Estic convençut que la majoria de la població entendria una sentència condemnatòria com injusta i mostraria un rebuig, però també que ho faria a l’espai públic com sempre de forma pacífica, respectuosa, reivindicant i queixant-se per la injustícia però com sempre han fet els catalans”, ha sentenciat en la mateixa roda de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona