Política

Renzi deixa el PD i agreuja la divisió de l’esquerra

L’ex-primer ministre italià admet que el “foc amic” dins del partit l’ha empès a marxar i construir un nou projecte polític

Zingaretti qualifica de “greu error” la decisió de l’antic líder de la formació

Marginat pels seus en el nou govern de coalició amb el Moviment 5 Estrelles, una aliança que ell mateix va ajudar a forjar, l’ex-primer ministre italià Matteo Renzi va anunciar ahir oficialment que abandona el Partit Demòcrata (PD,) del qual va ser secretari general, i que crearà la seva pròpia formació.

En una entrevista al diari La Repubblica, Renzi admet el pes de les constants discrepàncies amb els ja excompanys de files en la seva decisió: “Després de set anys de foc amic, crec que els nostres valors, idees i somnis no poden ser objecte de discussions internes diàries.” L’ex-primer ministre considera que la seva marxa “beneficia tothom” i assegura que, juntament amb la trentena de parlamentaris que l’acompanyaran en la nova aventura, continuarà donant suport al govern de Giuseppe Conte. L’objectiu, segons va avançar en el diari romà, serà combatre el llegat de Matteo Salvini, apartat del poder mitjançant el canvi d’aliança dels grillini amb el PD. “La victòria que vam obtenir al Parlament contra el populisme i Salvini va ser important per salvar Itàlia, però no suficient. Ara cal construir una casa jove, innovadora i feminista, on es llancin idees i propostes per a Itàlia i per a la nostra Europa”, va escriure Renzi.

La sortida del senador florentí deixa una sensació de déjà-vu en l’esquerra italiana. Si el PD va viure el seu gran cisma fa dos anys, amb la marxa de dos líders veterans com són Pierluigi Bersani i Massimo D’Alema, precisament per les diferències amb Renzi, ara el partit es torna a fragmentar.

El secretari general del PD, Nicola Zingaretti, va qualificar ahir de “greu error dividir el partit en un moment en què la seva força és indispensable per a la qualitat de la democràcia”. “Renzi s’equivoca”, va sentenciar.

Però l’exalcalde de Florència i actual senador, que va dimitir el desembre del 2016 com a primer ministre després d’haver perdut el referèndum que va convocar sobre la reforma del sistema parlamentari, justifica el seu pas. “Si penso en com estan representades ara les institucions, em sembla un miracle el nou govern de Conte. Haver fet fora Salvini quedarà en el meu currículum com una de les coses de què em sento més orgullós”, va declarar.

Renzi assegura també que mantindrà el seu suport al govern i així mateix ho va traslladar a Conte, en una trucada telefònica dilluns. La diferència, però, és que ara l’exprimer ministre, amb els seus prop de 20 diputats i 10 senadors, pot tenir més pes en les decisions parlamentàries. També hi ha incertesa sobre el futur de les ministres d’Agricultura, Teresa Bellanova, i d’Igualtat, Elena Bonetti, que pertanyen al cercle de l’exlíder dem.

LA FRASE

Deixo la comoditat i recupero la llibertat. Hi ha un nou model de comunitat política per construir
Matteo Renzi
EXPRIMER MINISTRE ITALIÀ I EXSECRETARI GENERAL DEL PD

“Guerra al populisme de Salvini”

Redacció

Matteo Renzi abandona el PD amb el sentiment que sempre se l’ha considerat un “estrany” en el partit, fins i tot quan va guanyar les primàries per dirigir-lo. “Diguem la veritat: hi ha un corrent cultural dins l’esquerra italiana pel qual soc un intrús.” L’exprimer ministre, però, no va voler donar pistes sobre el nou partit que té pensat crear. “El nom no el diré, però no serà un partit tradicional, serà una casa. I serà feminista, amb moltes dones de nivell al capdavant.” Quant al nou horitzó electoral, va dir: “La nostra casa no es presentarà ni a les regionals ni a les municipals, almenys durant un any [...]. Les primeres eleccions en què ens presentarem seran les generals, que espero que siguin el 2023. I després, a les europees del 2024. Tenim temps i empenta.” L’objectiu immediat ara –hi va afegir– és combatre el populisme ultradretà: “La guerra la vull fer contra Salvini, no Zingaretti [secretari general del PD].”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona