Política

Sánchez a ERC: “No dubtaré en aplicar qualsevol article de la Constitució per defensar la sobirania nacional”

El president del govern espanyol en funcions vol una majoria “rotunda”del PSOE el 10-N que impedeixi PP, Cs i Unides Podem bloquejar la formació d’un govern

“La gent està fins als bemolls, fins als nassos, de tots nosaltres”, afirma Rufián

L’última sessió de control del Congrés de la legislatura ha esdevingut la plataforma de llançament de les campanyes electorals de totes les formacions que s’han retret mútuament el fiasco de les negociacions per a la investidura. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat aquest dimecres que espera que el 10-N el PSOE aconsegueixi una victòria encara més “rotunda” que “impedeixi” al PP, Ciutadans i Unides Podem bloquejar la formació d’un govern socialista, com ha passat fins ara.

Sánchez ha fet aquestes afirmacions durant la sessió de control al govern espanyol en funcions al Congrés dels Diputats. Una sessió que arriba l’endemà de saber-se que hi haurà eleccions el pròxim 10 de novembre. Aquest fet ha provocat una picabaralla tens entre Sánchez i el líder del PP, Pablo Casado.

Després ha intervingut el diputat d’ERC, Gabriel Rufián , que ha preguntat sobre el projecte que el govern espanyol en funcions té per a Catalunya. Sánchez li ha respost que és el mateix projecte que té per a la resta de comunitats autònomes de l’Estat. Però sobretot “abandonar la crispació i apostar per la concòrdia i la convivència dins de la legalitat”.

Rufián ha criticat la falta de responsabilitat dels partits que ha abocat de nou l’Estat espanyol a unes noves eleccions. “La gent està fins als bemolls de tots nosaltres. Està fins als nassos de tots nosaltres”, ha dit, tot assegurant que el PSOE ha demostrat “que són a la negociació el que Vox al feminisme”. Segons Rufián, un cop acabada l’etapa de les negociacions ara “ja sabem quin PSOE ens trobarem, el del 155, perquè com més forts són més s’acosten a la dreta i han perdut una oportunitat històrica”.

“Vostè diu que ho ha intentat per tots els mitjans, i si diu la veritat és un incompetent i si menteix un irresponsable”. I ha sentència: “Tornarem, i tornarem més forts”.

Sánchez ha acabat la el seu torn de resposta a ERC assegurant que defensarà la Constitució i que si la Generalitat torna a fer qualsevol intent de violentar l’Estatut i la Constitució no dubtarà en “aplicar qualsevol article de la Constitució per defensar la sobirania nacional”.

“Nosaltres defensarem la Constitució, i si hi ha un partit constitucionalista a aquest país i a aquest sistema polític és el PSOE”, que “defensarà sempre el diàleg, la negociació, l’acord i la convivència”, però “si la Generalitat fa qualsevol intent de violentar de nou l’Estatut i la Constitució el Grup Socialista aplicarà qualsevol article de la Constitució per defensar la sobirania nacional i la integritat territorial”, ha conclòs.

Confrontació amb Casado

Sánchez ha assistit a la sessió de control per respondre dues úniques crítiques i enmig d’un ambient de confrontació ja amb la bancada de la dreta, que ha interromput en diverses ocasions el seu discurs i ha obligat a intervenir la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Casado ha obert foc acusant el president en funcions d’haver “utilitzat les institucions” pels seus interessos polítics i d’haver “jugat amb els espanyols” perquè “volia eleccions des del principi”.

Segons Casado, Sánchez només ofereix “incapacitat” i “inacció”. “Qui no és capaç de gestionar la seva pròpia investidura difícilment pot gestionar Espanya”, ha afirmat el líder del PP, que ha assegurat que a Sánchez “se li ha vist el plomer” i pretén ser investit “per esgotament electoral”.

El líder del PSOE, per contra, ha afirmat que el 28-A els espanyols van decidir situar a La Moncloa “un govern progressista que no depengués de les forces independentistes”. “Aquí el que ha passat és que vostès no han assumit la seva responsabilitat ni el resultat del 28-A”, ha dit Sánchez, que ha acusat les altres tres grans forces espanyoles de “bloquejar la formació de país”.

“Espanya necessita estabilitat, moderació i un govern progressista”, ha dit però el PP no ha assumit “la seva responsabilitat amb sentit d’Estat” i no ha “facilitat l’únic govern possible en un moment crític”. “El 10-N espero que els espanyols donin una majoria més rotunda al PSOE perquè Casado, Rivera i Iglesias no tinguin capacitat de bloquejar un nou govern”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona