Política

Pompeo veu un “acte de guerra” en l’atac als saudites

Trump anuncia més sancions a l’Iran, i Riad presenta presumptes proves de la responsabilitat de Teheran

Zarif acusa els EUA de “terrorisme econòmic” i promet respondre en cas d’acció militar

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, no es va mossegar la llengua i ahir, des de Riad, on és de viatge oficial, va dir que l’atac a les refineries saudites del cap de setmana és un “acte de guerra” sense precedents.

Pompeo és al golf Pèrsic per “coordinar els esforços per contrarestar l’agressió iraniana”, liderant la voluntat dels EUA de trobar una solució internacional, especialment amb els països del Golf i els aliats europeus, en una crisi que posa en escac el mercat energètic mundial i el polvorí de la regió.

Les paraules de Pompeo són més bel·ligerants que les accions que està activant el govern nord-americà. El president dels EUA, Donald Trump, es resisteix a una escalada del conflicte i dur-lo al terreny militar, i per això ahir es va limitar –de moment– a anunciar un enduriment de la “màxima pressió” econòmica a l’Iran en forma d’una nova tanda de sancions.

“Acabo de donar instruccions al secretari del Tresor d’incrementar substancialment les sancions al país de l’Iran!”, va piular a primeríssima hora del matí, sense donar més detalls. En tancar aquesta edició, encara no s’havien fet públics detalls concrets de la mesura.

Teheran va advertir que en cas d’acció bèl·lica no es creuarà de braços i respondrà. Trump va parlar amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, en una trucada en què van debatre la “necessitat d’una resposta diplomàtica conjunta dels aliats internacionals”. França, per la seva banda, va dir que esperaria els resultats finals de la investigació abans de decidir res.

Davant l’anunci de les sancions, Javad Zarif, el ministre d’Afers Estrangers de l’Iran, va acusar Trump d’escalada en la “guerra econòmica” contra la població iraniana. “Està admetent que els EUA estan deliberadament enfocant-se en ciutadans civils: terrorisme econòmic, il·legal i inhumà. Prou guerra i terror”, va etzibar, tot allunyant encara més l’opció de diàleg amb Washington.

Mentrestant, l’Aràbia Saudita va exposar uns vídeos i una gran quantitat de ferralla que, segons van dir, són la prova que els 22 drons i míssils que van impactar dissabte contra dues refineries saudites provenien de l’Iran.

“L’atac va ser llançat des del nord [del Golf], i està indiscutiblement finançat per l’Iran”, va dir el portaveu del Ministeri de Defensa saudita, que va consolidar la teoria dels serveis secrets nord-americans. Les investigacions continuen, especialment per trobar el punt exacte del llançament. El secretari general de l’ONU, António Guterres, va informar ahir que experts de les Nacions Unides han viatjat a Riad per liderar una investigació internacional sobre els atacs.

LA FRASE

És un atac [a les refineries saudites] en una escala que no havíem vist fins ara
Mike Pompeo
SECRETARI D’ESTAT DELS EUA

Quart assessor de seguretat

Víctor Sancho

Robert O’Brien, fins ara enviat especial per a negociacions sobre ostatges, serà el nou assessor en Seguretat Nacional de Trump. L’anunci es va fer, òbviament, a través del Twitter del mandatari, que va explicar que ha treballat “molt i durament” amb el nou conseller, de qui va assegurar que farà “una bona feina”. O’Brien serà el quart assessor en Seguretat Nacional de Trump en menys de tres anys de mandat, una xifra rècord. Avalat pel secretari d’Estat, Mike Pompeo, era fins ara l’encarregat de negociar amb governs estrangers l’alliberament de nord-americans. Els que el coneixen destaquen la seva cordialitat, les contínues lloances a Trump i la poca confrontació amb col·laboradors, un contrast radical amb el seu predecessor, el falcó bel·licista John Bolton, acomiadat de manera fulminant la setmana passada després d’un periple de poc més d’un any ple de tensió amb la Casa Blanca per les desavinences en l’estratègia a l’Afganistan, l’Iran, Corea del Nord i Veneçuela. Crític amb la “feblesa” d’Obama, s’espera que continuï la línia de Bolton, especialment dura amb la Xina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona