Política

Sant Julià de Ramis farà una consulta veïnal cada 1-O

Enguany se’ls demana si volen canviar un festiu local

“Es podrà votar des de les nou del matí fins a les vuit del vespre”

L’1 d’octubre del 2017 va ser una jornada històrica marcada per l’orgull com a poble i per la gran mobilització ciutadana aconseguida; però, al mateix temps, va ser ennegrida lamentablement per la desproporcionada actuació dels cossos policials espanyols. Una de les poblacions que des de primera hora del matí van centrar els focus dels mitjans de comunicació a àmbit mundial va ser Sant Julià de Ramis, on estava previst que votés el president Carles Puigdemont. Ara, l’equip de govern del municipi (ERC) ha decidit que, per tal de commemorar aquell dia i agrair la gran implicació de la gent en la preparació del referèndum sobre la independència de Catalunya, l’Ajuntament organitzarà cada 1 d’octubre una consulta adreçada als veïns i veïnes de Sant Julià i Medinyà. El consistori vol rememorar d’aquesta manera la gesta de l’1-O amb una votació anual, en la qual es preguntarà als habitants de la localitat sobre alguna qüestió d’àmbit municipal d’interès.

L’alcalde, Marc Puigtió, explica que aquest any es demanarà als veïns si volen canviar la festivitat local del 25 de juliol per l’1 d’octubre. “L’1-O el vam fer possible entre tots i totes. Per damunt de qualsevol ideologia o plantejament polític, va ser una reivindicació col·lectiva del dret a decidir el nostre futur com a poble”, destaca Puigtió. Lamenta, però, que més d’un centenar de persones van resultar ferides per culpa de les càrregues que els agents de la Guàrdia Civil van protagonitzar al pavelló de Sant Julià, on van impedir que es realitzés el referèndum.

Al pavelló i al local social

“Moltes persones han quedat afectades per aquesta actuació policial i pels fets que es van viure aquell dia. I la millor manera d’agrair a tothom el seu esforç, valentia i determinació és tornant a posar les urnes amb l’objectiu que tots els veïns i veïnes puguin decidir sobre temes importants per al poble”, reivindicava ahir l’alcalde.

L’Ajuntament enviarà aquesta setmana una carta a tots els domicilis per informar de la consulta. Se celebrarà el dimarts 1 d’octubre al pavelló municipal de Sant Julià de Ramis, així com també al local social de Medinyà. Es podrà dipositar el vot entre les nou del matí i les vuit del vespre, ininterrompudament. Des del consistori se subratlla que per participar-hi només cal tenir un mínim de 16 anys i estar empadronat al municipi (un fet que es podrà justificar amb el DNI o bé amb el certificat d’empadronament emès per l’Ajuntament).

El possible resultat, al ple

“Molts veïns i veïnes, pensessin com pensessin, van sortir al carrer l’1 d’octubre del 2017 per defensar el seu dret a votar. Diversos d’ells van rebre garrotades de la policia i creiem que el millor homenatge que podem fer a aquella gran fita que vam aconseguir plegats és commemorar-ho cada any amb una votació diferent”, indica el batlle. Des de l’Ajuntament, no obstant això, es va posar de relleu ahir que “no hi ha una legislació que empari la votació”: “El govern espanyol va prohibir qualsevol mena de consulta. A més, actualment no tenim reglament de participació i no dona temps d’aprovar-lo abans de l’efemèride.” De totes maneres, malgrat que no serà una consulta vinculant, l’equip de govern es compromet a aprovar la decisió que prenguin els ciutadans al ple municipal: “Si volen canviar el dia festiu, ho aprovarem. I si opten per mantenir el dia 25, així ho farem.”

LES DATES

01.10.17
Un centenar d’agents de la Guàrdia Civil van impedir la celebració del referèndum a Sant Julià de Ramis.
01.10.18
El govern català va traslladar a la sala de plens de Sant Julià la reunió setmanal del Consell Executiu.
01.10.19
Es realitzarà la consulta popular. Es preguntarà si es vol que l’Ajuntament canviï la data d’un festiu local.

Càrregues policials

Poc abans de les nou del matí de l’1 d’octubre del 2017, un centenar d’agents van entrar a la plaça que hi ha a l’exterior del pavelló municipal d’esports de Sant Julià. Davant la porta principal hi havia ciutadans aplegats de forma pacífica i agafant-se entre uns i altres dels braços per mirar de contrarestar la policia i que no accedís dins del recinte i requisés les urnes. A més del cordó humà, hi havia situat un tractor a davant l’entrada per fer més difícil la irrupció a l’interior dels agents. Els guàrdies civils, però, no van dubtar a fer ús de la força per dispersar la gent. Diverses persones van rebre empentes i cops, algunes van ser arrossegades i d’altres van acabar amb la roba estripada. Els policies també van destrossar el vidre de la porta i, ja a l’interior, van causar danys en la recerca de les urnes. Estava previst que Carles Puigdemont votés a Sant Julià, però, a causa de la càrrega policial, ho va acabar fent a Cornellà del Terri. Molts veïns van seguir els seus passos i van exercir el dret a vot en col·legis electorals d’altres municipis.

MARC PUIGTIÓ ALCALDE DE SANT JULIÀ DE RAMIS I MEDINYÀ

“La idea és que tornem a entrar al pavelló per votar”

L’1-O va significar un abans i un després al poble?
Sí, encara mantenim el record molt present. El que personalment tenia molt clar és que volia que cada any féssim un acte al municipi per commemorar aquell dia. El 2018 també vam celebrar el primer aniversari de l’1 d’octubre. Al matí, l’urna va arribar a través d’una cadena humana per valorar que la feina en equip va propiciar l’organització del referèndum. I, al llarg de la jornada, es va poder votar al pavelló, on un any enrere la brutalitat policial ho va impedir. També van venir els consellers i conselleres i el president Quim Torra. I, com a fet inèdit, la reunió del Consell Executiu es va realitzar a la sala de plens.
A partir d’enguany, es recordarà l’efemèride amb una consulta al poble.
La intenció a l’1-O era posar les urnes i que la gent votés. Tot i que a Sant Julià la Guàrdia Civil no ho va permetre, se’m va ocórrer que cada any podíem organitzar un referèndum per recordar que els catalans vam votar i que era el que havíem de fer. Tant el 2017 com ara, el propòsit és que tothom exerceixi aquest dret, independentment de la ideologia. Una consulta que impliqui a tot el poble. No només els independentistes, sinó el conjunt de sensibilitats.
La primera votació serà per si es vol canviar un festiu local de data?
Exacte. Com a Ajuntament, podem escollir dos festius locals. Un és per Sant Narcís, que a la gent li agrada anar a Fires de Girona. I l’altre que agafem és per Sant Jaume, que a Sant Julià no ens representa res. L’any que ve la pregunta pot ser, per exemple, quin nom es vol donar a una plaça. La idea és que els veïns sàpiguen que cada 1-O estan citats a les urnes i tornem a entrar al pavelló per votar. La preparació del referèndum ens va unir com a poble. L’esperit que vam aconseguir el 2017 és bonic i l’hem de fer prevaldre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona