Política

Cop de matalàs a Sánchez

Dir que “no dormiria” si tingués el ministre d’Hisenda de Podem persegueix ara el president, que ja va canviar el matalàs de Rajoy com a primera mesura

Iglesias hi veu falta de respecte i Colau diu que manifestar-se pels presos “no ha de treure la son a ningú”

Quan es va convertir en el primer president espanyol en actiu que gosa publicar –escriure’l era cosa d’Irene Lozano en els recessos a Espanya Global– un llibre de memòries, Manual de resistencia, Pedro Sánchez va demostrar la importància de dormir bé convertint el matalàs en objecte de la seva primera mesura de govern. “La primera decisió d’un president del govern sol ser crucial [...]. Aquesta primera decisió va ser renovar el matalàs del llit de matrimoni i pintar l’habitació [...]. El refranyer assegura que «dos que duermen en el mismo colchón acaban siendo de la misma opinión» i jo volia mantenir el meu criteri allunyat del meu predecessor”, va deixar escrit Sánchez com a rebuig al matalàs de Mariano Rajoy. Han passat set mesos, les eleccions del 28 d’abril que es repetiran el 10 de novembre, i el matalàs perseguirà Sánchez fins a les urnes. “Seria president del govern i el problema és que el ministre d’Hisenda seria algú del cercle proper a Iglesias amb poca experiència de gestió. Jo seria president i no dormiria a la nit, igual que el 95% de la gent, fins i tot votants d’Unides Podem”, va confessar el president en funcions en l’entrevista vespertina de dijous a Atresmedia. “Quan un president del govern en funcions no dorm bé, pot canviar el matalàs de La Moncloa tantes vegades com cregui, però no s’ha de faltar al respecte, perquè hi ha gent al nostre país que pateix molt, entre altres coses pel fet que no hi hagi govern”, va replicar ahir Pablo Iglesias a A3.

L’al·lusió a l’insomni propi, a més de generar paròdies com ara el lema del PSOE Haz que pase reconvertit pels rivals en Haz que duerma, va servir arguments a Ada Colau a l’hora de reprotxar-li que la utilitzés a ella per assumir que, per culpa de l’alcaldessa de Barcelona, que parla de “suposats presos polítics”, un eventual govern de coalició amb Podem ja tindria la primera crisi. “Els que hem fet els deures i hem pactat governs, podem anar a dormir. Pedro Sánchez, no. Bona nit”, va etzibar Colau.

En declaracions a RAC1, Colau va acusar Sánchez d’agafar-se a ella per justificar el recel de governar amb els d’Iglesias. “Soc una excusa. M’ha utilitzat a mi perquè la meva posició ja era coneguda.” Mentre que Sánchez va recriminar a Colau haver afirmat que, si la sentència del Suprem “és condemnatòria, cal manifestar-se a favor dels suposats presos polítics, com els anomena ella”, l’alcaldessa va recordar al president socialista que sortir al carrer a manifestar-se de manera pacífica “no ha de treure la son a ningú”.

El líder d’Unides Podem es va veure atrapat per unes paraules en què inicialment admetia a Susanna Griso que ell hauria acatat el 155 “clarament” si hi hagués govern de coalició. Unes hores –i disgustos dels comuns– més tard, Iglesias s’esmenava a Twitter: “Aplicar el 155 per afrontar el conflicte a Catalunya ens ha semblat sempre inacceptable. El conflicte s’ha d’afrontar amb diàleg i vies democràtiques que posin fi a l’excepcionalitat i a la repressió. Ho hem dit sempre i ho tornarem a dir.” “No és anticipar la sentència i ja veurem a qui agrada: a veure si permet unes excarceracions immediates, que això podria succeir. Hi ha qui diu que podria ser rebel·lió en grau de temptativa i que bona part dels presos surtin al carrer immediatament i fins i tot que Junqueras surti aviat. Potser aleshores són Vox, el PP i Cs els que no volen acatar la sentència”, va aventurar Iglesias.

Des del Consell de Ministres, la ministra portaveu Isabel Celaá va precisar que “el 95% de la gent” que Sánchez quantifica que no dormiria a la nit com ell no és una dada científica, sinó una manera de parlar. Uns i altres ho van batejar al seu dia com la batalla del relat, però ningú no va dir que al final seria onírica i a cop de matalàs.

5
hores
va trigar Pablo Iglesias a precisar que, quan va assegurar davant Susanna Griso que ell acataria el 155 “clarament” si l’apliqués un govern de coalició presidit per Sánchez, no volia dir que avali el 155: “Aplicar el 155 per afrontar el conflicte a Catalunya ens ha semblat sempre inacceptable. El conflicte s’ha d’afrontar amb diàleg i vies democràtiques que posin fi a l’excepcionalitat i a la repressió.”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona