Política

Corbyn desmenteix els rumors de la seva dimissió

Assegura que servirà una legislatura completa si guanya les properes eleccions

El líder laborista continua sense definir la seva posició sobre el ‘Brexit’

Les disputes internes van eclipsar el segon dia del congrés laborista que s’està celebrant a la localitat de Brighton, al sud d’Anglaterra. Els intents del líder del partit, Jeremy Corbyn, de posar pau entre europeistes i antieuropeistes no van fructificar. Ahir va haver de desmentir els rumors sobre una possible dimissió i, en una entrevista a la BBC, va assegurar que compliria la legislatura completa si guanya les properes eleccions.

“Portaré al partit a les properes eleccions generals per posar fi a l’austeritat, per implementar polítiques que signifiquin millors estàndards de vida i millors oportunitats per a tots els ciutadans”, va remarcar Corbyn, de 70 anys. I després d’afegir que s’ho passa bé fent campanya, va recordar que només durant el mes d’agost va participar en més 40 actes a tot el país.

En aquest congrés, el Partit Laborista ha de decidir quines seran les seves prioritats en les properes eleccions, que tothom dona per fet que se celebraran abans de Nadal.

El Brexit i el resultat de les europees del maig estan condicionant les polítiques dels dos grans partits polítics britànics, els tories i els laboristes, tots dos dividits pel Brexit. El Partit del Brexit, de l’ultraconservador Nigel Farage, es va quedar el vot euroescèptic tory i va forçar el Partit Conservador a virar cap a la dreta i a escollir un brexiter dur com Boris Johnson.

Per la seva banda, el Partit Liberaldemòcrata, es va quedar bona part del vot europeista i obliga els laboristes a definir-se a favor de la UE. De fet, la setmana passada, els liberaldemòcrates van decidir, en el seu congrés, la revocació del Brexit.

La posició respecte del Brexit que ha d’adoptar el Partit Laborista està marcant el congrés. El primer dia es va produir un intent de la facció de l’esquerra dura que representa Corbyn d’arraconar el vicelíder del partit, Tom Watson, que encapçala la facció centrista i europeista. Pretenien eliminar el càrrec de Watson. El mateix Corbyn va haver de parar el cop.

Dimissió inesperada

La segona jornada del congrés va començar amb la inesperada dimissió del principal assessor de Corbyn, Andrew Fisher, decebut amb la direcció que està prenent el partit. “Ja no tinc fe que puguem tenir èxit”, va exposar en la carta de renúncia. Fisher, responsable del programa electoral del partit en les eleccions del 2017, també va denunciar “la falta de professionalitat, de competència i de decència humana”.

La dimissió es va produir després de la conspiració per fer fora Watson. És un cop molt dur per a Corbyn, que veu com els laboristes ja estan dos punts darrere dels liberaldemòcrates en l’última enquesta elaborada per YouGov, la principal firma demoscòpica britànica. El 21% per als laboristes i el 23% per als libdems. Els tories de Johnson són clars líders, amb el 32%.

Tot i això, i que el 70% dels votants laboristes són europeistes, Corbyn, conegut euroescèptic, va defensar que aniria a comicis sense prendre partit ni a favor ni en contra de la UE. De fet, va deixar entreveure que preferia un acord amb la Unió Europea, un Brexit suau que retingui al país la unió duanera i el vinculi a les normes del mercat únic, abans que continuar en la Unió. La guerra interna continua oberta.

LES XIFRES

70
per cent
de votants laboristes estan a favor que el partit es defineixi a favor de continuar en la Unió Europea.
21
per cent
dels enquestats votarien el Partit Laborista, segons l’últim sondeig elaborat per YouGov.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona