Política

Sánchez i Casado juguen a ressuscitar el bipartidisme

Les Corts es dissolen avui

El PSOE i el PP confien a créixer el 10 -N en detriment de Podem i Cs

El president no descarta que la dreta li torni l’abstenció del 2016

Rivera tem l’opa d’Espanya Suma

“En algun moment, el votant es preguntarà quan va començar aquesta ingovernabilitat. I aviat es respondrà que va arribar amb els nous partits i la nova política.” La frase és d’un destacat diputat socialista, però resumeix el sentiment majoritari al PSOE i al PP just quan les Corts es precipiten avui a una dissolució automàtica per la incapacitat d’investir un president en l’efímera tretzena legislatura que va sorgir de les urnes el 28 d’abril. Pedro Sánchez i Pablo Casado jugaran a tot o res en la ruleta de la repetició electoral del 10 de novembre per ressuscitar el record del bipartidisme i així créixer en detriment de Podem i Ciutadans, que a partir d’ara seran identificats com els culpables de l’era incerta de les quatre eleccions en quatre anys.

El Congrés i el Senat es dissoldran amb la firma de Felip VI aquesta mitjanit amb el bagatge de zero lleis després de 126 dies en què hi ha hagut dos plens ordinaris i un altre ple de caràcter extraordinari.

Presos polítics a l’escó

La breu tretzena legislatura serà recordada perquè els presos polítics amb escó –Oriol Junqueras (ERC) i Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat), i el senador Raül Romeva– només van poder ser a l’hemicicle el 20 de maig, quan es va constituir, i dos dies després ja eren suspesos per Meritxell Batet en aplicació d’un precepte judicial, l’article 384 bis de la Lecrim, ideat per a terroristes.

Abans de volar ahir a Nova York per participar en les cites de l’ONU –la seva agenda oficial ja insinua que el president en funcions no va preveure mai aspirar a ser investit al setembre–, Sánchez va adreçar una carta als militants del PSOE que va més enllà d’ells. El president exigeix “mobilitzar tots els progressistes”, tant els que el van votar el 28 d’abril com “aquells que es van inclinar per altres opcions i han comprovat que el seu vot ha resultat estèril i només ha servit per prolongar el bloqueig i la inestabilitat del país”.

Pescar votants de Rivera

Més directa en la pesca de vots de Cs és la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. “Hem de tenir la capacitat de plantejar una oferta real per al vot moderat, que potser no té tan clara la definició ideològica, que al seu dia es conduïa a Ciutadans i que avui està desencisat perquè és indistingible del PP i Vox. Aquest vot ha de pensar que qui aporta estabilitat és el PSOE”, va dir Montero a La Razón.

Si bé el PSOE no descarta que el PP li pugui tornar el favor de l’abstenció del 2016, que també es va produir després de repetir eleccions, Casado es veu a l’alça i patrocina la idea de la coalició Espanya Suma com a opa del PP sobre Rivera, aprofitant que Cs té el votant més infidel de tots els que van a les urnes. L’opa de Casado obliga els portaveus de Cs a rebutjar l’abraçada de les dretes a la qual al·ludia ahir Carlos Carrizosa. “Si passades les eleccions nosaltres obtenim un escó més que el PSOE i Podem junts, Rivera es compromet a trucar a Casado per formar govern en menys d’un mes a Espanya”, prometia Carrizosa. Com que Cs ha acabat votant presidents del PP a Madrid i abans a Andalusia, l’estratègia de Casado serà demanar el vot directament per a ell perquè li arribi sense intermediari.

L’erosió d’Iglesias i Rivera inclou jugades brutes com la d’Óscar Puente, alcalde de Valladolid, que ha publicat un vídeo de tots dos fent un cafè a la cafeteria del Congrés, on està prohibit gravar. “Són dos farsants, i als farsants se’ls ha de denunciar”, ha gosat dir el socialista Puente per criminalitzar la conversa informal de dos rivals en un recés. “El PSOE volia ser on és ara: no negociant amb ningú i anant a la repetició electoral perquè pensa que li anirà millor i restaurarà el bipartidisme”, alerta Ione Belarra (Unides Podem).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona