Política

Greta Thunberg esbronca els líders mundials a l’ONU

L’adolescent activista sueca confronta la passivitat política davant l’emergència climàtica en la Cimera del Clima de les Nacions Unides

Guterres exigeix abandonar les paraules buides i aturar la crisi “abans que sigui massa tard”

Greta Thunberg està molt enfadada. “M’heu robat els meus somnis, la meva infantesa amb les vostres paraules buides”, va etzibar als líders mundials que esperaven veure en directe l’adolescent sueca que ha estat capaç de mobilitzar milions de persones, la majoria joves, per exigir accions concretes per resoldre l’emergència climàtica. En menys de quatre minuts i mig, Thunberg va posar cap per avall la Cimera del Clima organitzada per l’ONU en el marc de l’Assemblea General que comença avui a Nova York. “Som a l’inici d’una extinció massiva i tot el que feu és parlar de diners i contes de fades sobre creixement econòmic etern. Com us atreviu?”, va dir. Els ulls plorosos i la contundència de les paraules eren l’exemple del sentiment d’urgència i ira juvenil que Thunberg representa a escala mundial.

L’enuig de l’activista i de tota la generació farta de líders polítics i poders fàctics de què és portaveu indiscutible, s’està convertint en una amenaça real. “Ens esteu fallant, i els joves estem entenent la traïció. Els ulls de les generacions futures estan sobre vosaltres. I, si escolliu fallar-nos, us dic que mai us perdonarem”, va desafiar-los. Thunberg s’ha convertit en el fenomen mediàtic del moment en el tema climàtic, la veu responsable sobre la crisi ambiental. Li ho reconeixen líders mundials com ara el francès Emmanuel Macron; el mateix secretari general de l’ONU, António Guterres, i els seus companys de generació. “No us escapareu d’aquesta: ara i aquí és quan posem el límit. El món està despertant, el canvi està venint, us agradi o no”, va concloure la jove activista, una frase més que contundent per donar inici a una Cimera del Clima que Guterres volia que deixés enrere “els discursos bonics” i se centrés en “accions concretes”. “Hem d’aturar la crisi climàtica abans que ens faci desaparèixer a nosaltres”, va alertar el secretari general de l’ONU, qui “rebutja ser còmplice de la destrucció del planeta”.

La cimera plantejada per Guterres havia de ser una trobada en què només tinguessin veu líders mundials de tots els àmbits que proposin i duguin a terme accions reals per resoldre la crisi climàtica. Països com ara Alemanya, per exemple, van presentar els seus projectes per transformar-se en economies més verdes, com ara l’eliminació de la producció elèctrica a través del carbó com a molt tard el 2038.

El negacionisme climàtic de Washington deixava els EUA com un dels grans absents. Ningú l’esperava però el president Donald Trump hi va aparèixer de sorpresa. Només s’hi va quedar 10 minuts, en què només va escoltar els discursos del primer ministre indi, Narendra Modi, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, just abans d’abandonar la sala sense obrir la boca.

La Cimera del Clima va tenir resultats, com ara la confirmació des de Moscou que ratificaven els Acords de París i el pacte en què 66 països van prometre emissions zero de carboni per a l’any 2050.

Barcelona, com a exemple

També hi va participar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va presentar la ciutat com a exemple del poder local en la lluita contra la crisi climàtica, un municipi que “vol ser part de la solució”. Colau va fer públic el seu desig de reduir la xifra de vehicles a l’àrea metropolitana, “limitar” les ampliacions d’infraestructures que generen moltes emissions com ara l’aeroport i apostar per un nou model de mobilitat, energia i gestió de residus que vagi més enllà de ser un “pedaç”.

LES FRASES

Com us atreviu? M’heu robat els somnis i la infantesa amb paraules buides
Greta Thunberg
activista sueca pel clima
No és una cimera per parlar, hem parlat prou. És una cimera d’acció
António Guterres
secretari general de les nacions unides

Acord per crear un comitè constitucional sirià

El govern sirià i l’oposició al règim de Baixar al-Assad van acordar, després de molts mesos de reunions i diàleg, la creació d’un comitè constitucional que tindrà com a missió la redacció d’una nova constitució per a un país destrossat per una guerra civil que fa vuit anys que dura i des de finals d’agost viu un alto el foc. L’anunci, el va fer el secretari general de l’ONU, António Guterres, que es va felicitar per la creació d’un grup que va assegurar que és “creïble, equilibrat i inclusiu” i que, en la seva opinió, “pot i ha de ser el principi del camí polític cap al final de la tragèdia”. L’escull final era la composició del comitè i l’exigència del règim de Damasc que hi hagués garanties que evitessin qualsevol ingerència estrangera. La primera trobada es farà d’aquí a unes setmanes a Ginebra, patrocinada per l’ONU, quan s’acabin de perfilar els últims serrells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA