Política

Citen a declarar 26 policies en el cas de l’1-O a Girona

Demanen que s’investigui els tretze guàrdies civils d’Aiguaviva i Sant Julià, entre els quals el que va llançar gas pebre

Els advocats voluntaris denuncien la “lentitud” i els “entrebancs” de la instrucció

Després de dos anys de l’1-O, el divendres 4 d’octubre començaran a declarar els 26 agents de la Policía Nacional del total de 35 imputats per les càrregues policials en diferents col·legis electorals de Girona.

Els advocats voluntaris , integrats en el grup de Voluntaris pel Dret de Defensa de Girona, els quals s’encarreguen de les querelles col·lectives de Girona , Aiguaviva i Sant Julià de Ramis, van denunciar ahir els obstacles de la instrucció del cas, que arriba “al ridícul de la lentitud”. L’advocada Alexandra Cat va recalcar que “per la dignitat de les més de 300 persones lesionades, caldria arribar al fons de l’assumpte en un espai temporal mínimament digne”.

De les dificultats en la instrucció, els advocats van destacar la reticència del govern espanyol a l’hora d’identificar els comandaments i els agents que van actuar en cada col·legi. Després de diversos requeriments del jutjat a partir de la insistència dels lletrats, s’ha facilitat una llista d’agents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional, tot i que “no és del tot completa”, va denunciar el portaveu, Albert Carreras. En aquest sentit, la informació, poc detallada, fa referència sobretot als dispositius de la Guàrdia Civil a Sant Julià de Ramis i Aiguaviva.

Amb tot, amb la informació de què es disposa, els advocats Narcís Badosa i Dani Diéguez, que s’encarreguen dels casos de Sant Julià de Ramis i Aiguaviva, demanaran pròximament al jutjat la imputació d’almenys tretze guàrdies civils que consideren que van actuar de manera desproporcionada. En el cas del dispositiu de la Guàrdia Civil a Aiguaviva, Badosa va especificar que a la llista s’identifica l’agent que va fer servir un “aerosol de defensa” i ho fa per “decisió pròpia”. S’inclou en un informe, en el qual s’especifica que va usar l’aerosol “perquè es va veure envoltat i assetjat per la massa”. L’advocada Alexandra Cat va recordar que el relat policial “victimista” segueix “la mateixa línia” que el que es va poder escoltar en el judici.

El portaveu dels advocats, Albert Carreras, va recalcar que l’inici de les declaracions suposen un “punt d’inflexió” per fer avançar el cas. També va fer una crida a la ciutadania i als mitjans a fer-los arribar més imatges per identificar més agents, com ara en les càrregues del Verd i d’Aiguaviva. Es poden enviar a info@dretdefensagirona.cat . Van explicar que Amnistia Internacional està fent un seguiment en particular de la violència exercida a Aiguaviva. Un altre dels problemes que han tingut els advocats és l’accés a les comunicacions dels agents i els comandaments. Així, l’informe recull que hi ha un segon canal de comunicació directe “que no passava per centraleta” i no es va gravar.

El cas dels bombers

Per altra banda, el jutjat d’instrucció 2 de Girona ha citat a declarar com a investigat un altre comandament dels bombers per haver fet un comboi de protesta davant la comandància de la Guàrdia Civil l’endemà de l’1-O, segons recull l’ACN. És el cinquè investigat en aquesta causa oberta per delictes de malversació de diners públics i abandonament del lloc de feina com a funcionaris.Segons fonts jurídiques, aquest comandament era el sotscap de guàrdia el 2 d’octubre del 2017. El jutjat ha fixat la declaració per al 21 de novembre. Tres dels comandaments investigats van anar al jutjat el 12 de juny i el quart ho va fer el 10 de juliol. Entre els cinc investigats hi ha dos excaps de la regió d’emergències de Girona.

LA XIFRA

35
agents de la Policía Nacional
estan sent investigats per les càrregues en col·legis de la ciutat de Girona.

LA FRASE

Fem una crida perquè se’ns enviïn imatges, ja que en necessitem per poder identificar més agents
Albert Carreras
portaveu dels advocats pel dret de defensa de girona

LA DATA

04.10.19
divendres
és el dia que començaran les declaracions dels 26 agents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona