Política

Sabadell, plena de solidaritat i clams d’“independència”

Més de 12.000 persones es manifesten a la ciutat per exigir la llibertat dels set independentistes empresonats a Madrid

“Tots som CDR” i “Fora les forces d’ocupació”, criden els concentrats

“Què volen aquesta gent?”, cantaven centenars de persones arribades d’arreu del país ahir al vespre després de manifestar-se durant més de tres hores pels carrers de Sabadell, que es va convertir en el rovell de la solidaritat anònima de famílies, parelles amb canalla i amics, com els assemblearis Comitès de Defensa de la República (CDR), per mostrar el seu escalf als set independentistes detinguts dilluns per la Guàrdia Civil al Vallès i Osona, i en presó preventiva a Madrid, acusats de terrorisme. Més de 12.000 persones van participar-hi, segons la policia local de Sabadell.

La cloenda de la manifestació va ser a la plaça de darrere de l’ajuntament, amb fira inclosa, i el missatge compartit contra la repressió, expressat pels organitzadors, va ser: “Denunciem la ràtzia de la policia contra el moviment independentista i els moviments socials.” L’exdiputat de la CUP, el periodista David Fernàndez, va fer un dels parlaments amb exigències clares i en castellà: “Que marxi la Guàrdia Civil. Ni la volem ni la necessitem.” Clara i David, dos dels quatre veïns detinguts a Sabadell i que la Guàrdia Civil va deixar en llibertat, tot i l’acusació de terrorisme, van pujar a l’escenari amb familiars dels detinguts.

La jornada de protesta va començar a les sis de la tarda, davant dels jutjats de Sabadell. Allà es van aplegar unes 4.500 persones, i davant l’edifici es mostraven fotos de detinguts, com la d’en Txevi Buigas, de Folgueroles. Amics seus no van faltar a la manifestació. És la tercera a la ciutat del Vallès, que, amb el lema “Llibertat detingudes. La repressió no ens aturarà”, va convocar Detingudes23S, nom del grup de suport creat a les xarxes socials per convocar les mobilitzacions i accions solidàries. És previst que dilluns s’obri una caixa de solidaritat.

Dels jutjats va arrencar la manifestació, amb una gran pancarta amb el lema “llibertat” que duien familiars i amics dels set veïns empresonats. Els pares de Jordi Ros, a qui van esbotzar la porta a cops, també hi eren. Advocats d’Alerta Solidària, que representen cinc dels detinguts, estaven barrejats entre els manifestants, que cridaven: “Independència”, “Tots som CDR”, i “Fora les forces d’ocupació”. Abans d’iniciar-se la marxa es va encendre una traca ben sonora, que semblava dirigida als agents del cos armat. Durant el recorregut, la policia local va ampliar la participació a 9.000 veïns, i a l’avinguda Onze de Setembre, a 12.000 ciutadans sense por.

Amb lletrats particulars

Ahir hi va tornar a haver noves filtracions de declaracions suposadament fetes per Ros, de Sabadell, i Ferran Jolis, de Santa Perpètua de Mogoda, els únics que, incomunicats, van optar per ser assistits per advocats d’ofici i van declarar a la comandància de la Guàrdia Civil i davant del jutge. El cert és que ara tots dos han demanat un advocat particular. Jolis d’Alerta i Ros un penalista de Barcelona.

Tres delictes emmarcats en el terrorisme

Mentre la causa continua secreta, l’única certesa és que als set independentistes en presó provisional se’ls investiga per tres delictes, segons la resolució del jutge. Tots tres estan en el capítol dels delictes de terrorisme.

Pertinença a organització terrorista

Hi cita els articles 571 i 572 del Codi Penal en relació amb el 570bis, que defineix que dues o més persones concertades a cometre delictes és grup criminal. La direcció del grup és penada fins a quinze anys de presó.

Tinença d’explosius amb fins terroristes

L’article 574 castiga la tinença de substàncies o aparells explosius o incendiaris. La pena és de fins a quinze anys de presó.

Conspiració per a la comissió d’estralls

El jutge cita l’article 573 bis.1.3a, el qual fixa fins a vint anys de presó si es produeixen estralls. En aquest cas s’apunta a una planificació no executada. I el relaciona amb el 346, que fixa l’afectació de llocs estratègics com ara aeroports.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona