Política

Torra respon que no pot condemnar “el que no existeix”: “Nosaltres no som violents” 

Des de Bèlgica, Carles Puigdemont aposta per usar “les armes de la democràcia: les paperetes i les urnes”

La diputada al Congrés Laura Borràs considera que “cada espai que no s’ocupi a favor de Catalunya serà ocupat contra Catalunya”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost a Pedro Sánchez que l’única violència que hi ha hagut a Catalunya és la de la policia l’1-O i que mai “s’ha condemnat”. I és que, segons Torra, el moviment independentista sempre “ha rebutjat la violència”. “Intenten construir un relat fals a qualsevol preu i no poden condemnar el que no existeix”, ha assegurat.

Quim Torra ha apuntat així que no pot “condemnar el que no existeix”, ja que “l’independentisme sempre ha estat pacífic” i per això “xoca contra la violència de manera natural”: “Nosaltres no som violents”, ha assegurat. 

En la seva intervenció en un acte polític de JxCat davant el centre penitenciari de Lledoners, el president català ha afirmat que ell “sempre” ha rebutjat la violència, això sí, “quan s’ha produït”.

“No podem condemnar el que no existeix perquè nosaltres no som violents”, ha insistit, i ha afegit: “No tenim cap problema a condemnar la violència quan s’ha produït, però no podem caure en el marc al qual ens volen portar, senzillament”.

D’aquesta manera, ha instat l’Estat i els “partits que han donat suport al 155” a condemnar la “violència d’Estat” de les votacions de l’1 d’octubre del 2017, que per a ell és “l’única violència que s’ha de condemnar”.

En relació amb les eleccions generals, Torra ha dit que “aquí l’únic que ha fracassat” és el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per no haver aconseguit ser investit novament pel Congrés.

Ha sostingut que si han de repetir-se els comicis és perquè “no es pot governar sense escoltar la gent de Catalunya”, una voluntat que ha reclamat que es “respecti” i que, si no es fa, perpetuarà la “inestabilitat i crisi profunda de l’Estat”.

“I si hem de tornar a votar que no al president Sánchez tornarem a votar que no al president Sánchez”, ha afirmat el president en referència a una nova investidura després de les eleccions. 

Visiblement emocionat, Torra ha fet una crida a l’independentisme a “mantenir-se unit”, no caure en “provocacions” i “recuperar el somriure” davant els “tants límits” traspassats per l’Estat.

“En aquesta nova etapa que comença”, ha dit en al·lusió a la sentència del Suprem que es coneixerà aviat, el sobiranisme ha de tornar a prendre “la iniciativa” i ser “més alegre i determinat”.

Ha afirmat així mateix que “mantindrà” la pancarta al balcó del Palau de la Generalitat malgrat el que dictamini la Justícia encara que això li comporti ser condemnat a una inhabilitació de càrrec públic.

En el mateix acte ha participat, en videoconferència des de Waterloo (Bèlgica), l’expresident català Carles Puigdemont, qui s’ha dirigit directament a Sánchez i li ha dit que “el govern de Catalunya mai no tindrà cap senyor d’una banda armada com els GAL” i ha afirmat també que mai no es veurà un conseller català “condemnat per segrestar ningú”.

Puigdemont ha censurat “l’estratègia de voler criminalitzar tot l’independentisme”, la qual, ha assenyalat, “només admet una resposta”: “Que usem les armes de la democràcia: les paperetes i les urnes”.

“Som gent de pau i justament perquè volem pau nosaltres fem servir les armes de la democràcia”, ha indicat i, en vigílies del segon aniversari de les votacions de l’1 d’octubre, ha fet una crida a “estar del costat de la gent que se la juga per la independència i la democràcia” acudint el 10 de novembre a les urnes.

De la seva banda, la diputada al Congrés Laura Borràs també ha demanat a l’independentisme que participi en els comicis perquè “cada espai que no s’ocupi a favor de Catalunya serà ocupat contra Catalunya”.

Ha dit que, a Madrid, JxCat no oferirà “cap xec en blanc” sinó que el seu serà “un vot útil per a la independència” que en cap cas serà “rebutjat”.

La pròpia Borràs ha anunciat que els presos Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, empresonats de forma preventiva a l’espera de la sentència que dicti el Tribunal Suprem, seran candidats de les llistes de JxCat a les eleccions generals del 10 de novembre.

A aquest acte han assistit poc més d’un centenar de persones, entre elles els consellers Miquel Buch, Meritxell Budó, Jordi Puigneró, Damià Calvet i Mariàngela Villalonga, els diputats al Parlament Albert Batet, Eduard Pujol, Toni Morral o Gemma Geis, la regidora en l’Ajuntament de Barcelona Elsa Artadi, els diputats al Congrés Jaume-Alonso Cuevillas i Míriam Nogueras o el portaveu al Senat Josep Lluís Cleries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic Badalona

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona