Política

Torxes per mantenir la flama viva i Amer fa el pas

Girona, Sant Feliu de Guíxols, Palamós o Banyoles van ser algunes de les poblacions on ahir es va tornar a encendre la flama del referèndum de l’1-O. I a Amer, poble natal del President Carles Puigdemont, uns 200 veïns van assistir a la proclamació com a “territori lliure i sobirà”. En un manifest, van assegurar que el municipi es governarà a través del Consell Local per la República d’Amer i no estaran sotmesos als poders de l’estat espanyol. L’encarregat de llegir la proclamació va asseverar que, tot i que no reconeixeran els “poders de l’estat”, no incorreran en “cap falta administrativa” que els converteixi en “presa fàcil” però que centraran tots els esforços en fer efectiva la República catalana. Entre els objectius, hi ha “restituir el govern legítim, amb plens poders”; recuperar la “sobirania” de les institucions “ara sota control de l’estat”; fer efectiva la independència i “culminar l’aprovació de la Constitució Catalana”. A la capital, unes 250 persones van manifestar-se a la plaça del Vi, amb repic de cassoles i crits per la llibertat dels presos polítics. La concentració es va convertir en manifestació, que es va dirigir a la comandància de la Guàrdia Civil, fortament protegida pels Mossos d’Esquadra, però es va dissoldre sense incidents. Aquest matí, però, els CDR, la Forja i el SEPC han fet una crida a la mobilització novament a partir de les 6 del matí a la plaça Catalunya.

Marxes de torxes

Mentre que la marxa de torxes a Girona no està prevista fins aquest vespre, ahir, al Baix Empordà, l’ANC i Òmnium van aplegar centenars de persones a Sant Feliu de Guíxols, Palamós i Banyoles per escalfar el segon aniversari de la jornada amb les convocatòries ajornades del 10 de setembre pel mal temps.

A Sant Feliu, el seguici va obrir el recorregut a dalt del turó del Fortim i va anar cap als passeigs del Guíxols i del Mar. Ahir, amb més afluència que els últims anys, van arribar a tallar els carrils de circulació durant alguns minuts, i, després d’hissar l’estelada al masteler de la platja, els assistents van escortar dues de les urnes en què es va votar l’1 d’octubre fins a l’interior de l’ajuntament, on romandran fins a la votació simbòlica que faran aquesta tarda (17 h) fins al vespre a la plaça del Mercat - 1 d’Octubre.

Pel que fa a Palamós, també més de 200 persones van recórrer amb torxes el passeig marítim fins a arribar als jardins 1 d’Octubre, com a homenatge a les persones que van vetllar els locals de votació durant les hores prèvies al referèndum. Després, els CDR va promoure la plantada d’una reproducció d’un vehicle de la Guàrdia Civil ple d’adhesius davant de la caserna del cos.

Més torxes avui
La marxa de torxes que es va suspendre per la diada se celebrarà aquest vespre a Girona, a partir de les 20h a la plaça del Vi. Abans, a les 18.15h, a l’escola Verd es presentarà el llibre Els bombers seran sempre nostres de Bombers per la República. A Salt, hi ha prevista una marxa fins a la plaça 1 d’octubre a les 19h. Entre altres poblacions, també hi ha marxes de torxes a Ripoll, a Olot, a Sant Joan de les Abadesses i a Cassà de la Selva. Al llarg de la jornada, també hi haurà més actes commemoratius, concentracions i marxes, de caràcter festiu i reivindicatiu en gairebé totes les poblacions del país. A Vidreres, a la Selva, es fa un referèndum amb la pregunta: ‘Ho tornarem a fer?’. Després hi haurà una encesa de 131 espelmes, sopar popular i enlairament de fanals pels presos i exiliats. A Garrigàs, a l’Alt Empordà, es fa també un acte a les 20h30 per recordar els fets del 2017. Es tracta d’una recreació història dels fets de l’1 d’octubre El ball de les Urnes. Hi haurà sopar-tertúlia popular a continuació. A Banyoles, al Pla de l’Estany, s’inaugura el local del Consell de la República (19 h) i hi haurà un sopar popular i una assemblea oberta dels CDR al passeig de la Indústria (20.30). A Cornellà del Terri s’ha programat un acte commemoratiu (20 h) amb la presència de la dona del president Puigdemont. A la Garrotxa, a Riudaura, a les vuit, també hi haurà llegida de manifest i ofrena floral al monument de l’1 d’Octubre que hi ha al costat de l’escola Lluís Castells. L’acte s’acabarà amb un concert. A la Vall d’en Bas, hi haurà un concentració al davant de l’Ajuntament, on s’informarà als assistents de les mobilitzacions dels propers dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona