Política

Trump va pressionar Austràlia per desacreditar el cas de la trama russa

Va demanar al primer ministre que ajudés el fiscal general dels EUA a obtenir informació sobre la ingerència de Putin

El govern de Morrison ho confirma

El govern australià va confirmar ahir que el president dels Estats Units, Donald Trump, es va comunicar amb el primer ministre, Scott Morrison, per demanar-li informació vinculada a la investigació sobre la interferència russa en les passades eleccions presidencials nord-americanes.

Un portaveu del govern australià va confirmar que es va produir una trucada telefònica, però no en va donar detalls, ni sobre la data ni sobre el contingut. “El govern australià sempre ha estat disposat a ajudar i cooperar amb els esforços que contribueixin a esclarir temes que són investigats”, es limitava a dir el portaveu.

Segons la cadena australiana ABC, la conversa entre Trump i Morrison es va produir abans de la gira que va fer el primer ministre australià als EUA, on es va reunir amb el president d’aquest país a Washington i Ohio, el 21 i 22 de setembre passat.

El diari The New York Times va publicar que Trump havia trucat a Morrison perquè ajudés el fiscal general dels EUA, William Barr, en el seu propòsit per desacreditar la investigació oberta sobre la interferència russa. Segons aquest diari, Trump percep Barr com un dels seus principals aliats per desautoritzar la investigació dels comicis del 2016 iniciada pel que va ser fiscal especial Robert Mueller, tot i que el Departament de Justícia hauria d’operar amb independència del govern.

La Casa Blanca, com ja havia fet amb la transcripció de la trucada telefònica entre Trump i el seu homòleg d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, també va restringir l’accés als registres de la conversa a un grup més reduït del que és habitual.

L’interès dels EUA a Austràlia es deu al fet que va ser el representant d’aquest país a Londres qui, després de parlar en un bar amb un assessor de la campanya de Trump, va avisar la justícia nord-americana que el jove deia que tenia “porqueria política” sobre Hillary Clinton. La seva font hauria estat un misteriós professor d’origen maltès que tenia llaços amb Rússia, Joseph Mifsud, que està en parador desconegut des de fa dos anys. Això va portar l’FBI a obrir una investigació pels intents de Rússia d’interferir en les eleccions. Trump manté que va ser una operació ideada per les clavegueres de l’estat només per perjudicar-lo.

La participació de Pompeo en el cas d’Ucraïna

El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va participar en la polèmica trucada telefònica entre el president, Donald Trump, i el seu homòleg d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, segons va informar The Wall Street Journal. Aquesta trucada va derivar en una queixa interna d’un agent de la intel·ligència nord-americana, que, a la vegada, va provocar l’obertura d’un procés de judici polític contra Trump al Congrés.

Un alt funcionari del Departament d’Estat que va parlar amb el diari sota la condició de l’anonimat, va informar que Pompeo va ser una de les persones que van escoltar la trucada des de Washington feta el 25 de juliol passat, en la qual Trump va demanar a Zelenski que investigués l’exvicepresident Joe Biden, precandidat demòcrata a la Casa Blanca, i la seva família per presumpta corrupció a Ucraïna. Aquest cas ha provocat l’inici d’un procés de judici polític contra Trump que el podria portar a la destitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona