Política

Puigdemont nega la violència

El president ha participat en un acte del Consell per la República

El president Carles Puigdemont ha comparegut aquest dimarts a la tarda, en el marc del Consell per la República Catalana, per fer un balanç dels dos anys de la celebració del referèndum de l’1-Octubre. En aquest acte, el president a l’exili ha contestat a preguntes dels periodistes.

El president Puigdemont ha començat amb un recordatori dels dos anys del referèndum de l’1-O i la repressió que va iniciar l’Estat espanyol. El president a l’exili ha explicat que el Consell per la República Catalana convocarà l’Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya després de la sentència del judici de l’1-O.

En referència a la possibilitat que hi hagi una resposta violenta a la sentència, el president ha explicat que l’Estat no va acceptar el referèndum perquè no tenia totes les garanties, però tampoc ha acceptat el resultat de les recents eleccions al Parlament Europeu. Puigdemont ha fet aquesta afirmació en refer@ència als problemes que ha posat l’Estat a l’accés als seus escons dels tres eurodiputats independentistes.

El president a l’exili s’ha referit també a l’amenaça de Pedro Sánchez, president en funcions del govern espanyol, de tornar a aplicar un altre cop l’article 155 de la Constitució. Al respecte, Puigdemont ha dit que haurà d’explicar molt bé com pensa fer-ho amb un Senat que ja està dissolt.

A preguntes dels periodistes, Puigdemont ha negat que l’independentisme català sigui violent. “La violència mai ha estat una via per a nosaltres”, i ha afegit que “a l’Estat l’incomoden els vots i les urnes”.

Qüestionat sobre la possibilitat que es posi en marxa una nova euroordre, el president ha explicat que no té intenció d’anar a cap país on no hi hagi conveni d’extradició, i que tots els exiliats “estem preparats per afrontar l’euroordre des de Bèlgica”. “Estem preparats per fer front a una euroordre que ens acusi de pertànyer a una organització criminal”, ha dit.

Amb relació als problemes que pot comportar la logística per convocar l’Assemblea de Càrrecs Electes, el president ha dit que s’han creat uns grups de treball per coordinar-ho.

Tornant a la violència i a les informacions dels últims dies que estan sorgint des de la detenció de membres dels CDR acusats de terrorisme, Puigdemont ha desmentit que hagi fet servir els CDR per transmetre ordres i ha dit que li semblen molt estranyes les filtracions d’unes investigacions judicials que estan sota secret de sumari.

El president també ha defensat els Mossos d’Esquadra de les acusacions que se’ls fa des de l’Estat espanyol per no haver impedit el referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona