Política

Demostració de força

Un manifestant resulta ferit de bala a Hong Kong

Desenes de milers de persones desafien la prohibició i surten als carrers contra el règim de Pequín

El president xinès infla el pit i exhibeix múscul militar

La Xina va exhibir ahir múscul militar en el setantè aniversari de la fundació de la República Popular amb una gran desfilada a la plaça de Tiananmen, l’escenari de les massives protestes pro democràcia de fa trenta anys. Unes protestes que, tres dècades després, s’han traslladat a Hong Kong i que ahir van traspassar totes les línies vermelles, després que la policia hagués disparat amb foc real contra un manifestant, el qual al tancament d’aquesta edició es trobava en estat crític.

En un vídeo difós a través de les xarxes socials, es veu com el manifestant, un estudiant de 18 anys identificat com a Tsang Chi-kin, cau a terra en rebre al pit el tret de la policia gairebé a boca de canó. Tot i que no és la primera vegada que els antiavalots disparen munició contra la multitud a Hong Kong –en anteriors protestes ho havien fet com a avís, és a dir, de manera dissuasiva–, sí que és el primer cop que algú resulta ferit per foc real. El govern britànic ho va considerar “desproporcionat” i Amnistia Internacional va reclamar una investigació urgent i independent.

Tsang va ser un dels almenys trenta ferits –dos, en estat crític; un, en estat greu; disset, estables, i onze, donats d’alta– registrats ahir a Hong Kong, segons van informar les autoritats sanitàries, en un dia caòtic, en què els carrers de la ciutat es van convertir en un camp de batalla. L’ús de munició per part dels antiavalots va encendre les protestes d’ahir convocades amb motiu del Dia del Dolor, que van començar amb una gran manifestació. Pels manifestants, no hi havia res a celebrar i massivament van tornar a sortir als carrers de la ciutat per expressar el seu rebuig al règim xinès i denunciar la vulneració dels seus drets i llibertats. La marxa va transcórrer pacíficament pels carrers de la ciutat fins que es va saber que un manifestant havia resultat ferit de bala.

Aquest fet i els enfrontaments entre la policia i els manifestants que van tenir lloc posteriorment van aigualir la commemoració del 70è aniversari de la fundació de la República Popular, amb la qual el seu líder, Xi, volia mostrar al món la nova nació i la fermesa del seu lideratge amb un bany de masses. Els actes estaven preparats des de feia mesos, al més mínim detall, però els fets que es van produir ahir a Hong Kong no només van posar en dubte la capacitat del govern local, presidit per la proxinesa Carrie Law –que ahir era a Pequín–, per gestionar una crisi que va esclatar el juny passat, sinó també la del mateix Xi.

Avís a Taiwan

El líder xinès va aprofitar la tribuna pública que li oferia la celebració per enviar un missatge a Hong Kong i també a Taiwan. Xi va destacar que la Xina “mantindrà l’estabilitat i la prosperitat duradora a Hong Kong i Macau” i va instar també a continuar la “completa reunificació” del país, en al·lusió a l’illa de Taiwan, que Pequín considera part del seu territori.

Des de la mateixa tribuna que Mao va fer servir per anunciar al món fa setanta anys el naixement de la República Popular, Xi va voler mostrar com ha avançat la nació fins a convertir-se en un actor internacional fonamental que disputa l’hegemonia als Estats Units. “Res pot fer trontollar els fonaments de la nostra nació. Res pot aturar la nació ni el poble xinès en el seu progrés”, es va vantar Xi, que lluïa un vestit mao clàssic, de color gris fosc, com mana la tradició. Després del seu discurs, va passar revista a les tropes i va donar pas tot seguit al plat fort de la jornada: la desfilada militar més gran de la història de la Xina, en el marc de la qual va exhibir armament mai vist.

Nous míssils

Aproximadament el 40% de l’equipament es presentava per primer cop. Una de les estrelles va ser el DF-41, un nou míssil intercontinental amb capacitat per a múltiples caps nuclears, que podria arribar en trenta minuts a qualsevol punt dels Estats Units. També s’hi van exhibir els tancs lleugers ZTQ-15, a més de diversos drons furtius d’última generació com ara el Gonji-11, entre altres peces militars.

La UE demana desescalada i contenció

“El dret a la reunió i el dret a protestar pacíficament han de continuar sent respectats d’acord amb la llei bàsica [de Hong Kong] i els compromisos internacionals”, va declarar ahir la UE poc després que un manifestant hagués estat ferit de bala per la policia de Hong Kong durant les protestes que van tenir lloc a la ciutat. La portaveu d’Afers Estrangers europea, Maja Kocijancic, va fer una crida a la desescalada i a la contenció arran de l’augment de la violència a la ciutat. “Davant dels continuats aldarulls i violència a Hong Kong, la UE continua insistint que el diàleg, la desescalada i la contenció són l’única manera d’avançar”, va dir a la premsa Kocijancic, i hi va afegir: “La UE atorga gran importància a l’alt grau d’autonomia de Hong Kong, tal com es recull en la llei bàsica.” El respecte pels drets i llibertats fonamentals, així com la independència de la judicatura, continuen sent essencials per al desenvolupament de Hong Kong”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona