Política

Recreació d’‘El ball de les urnes’ a Garrigàs

L’escenografia va fer reviure, en clau d’humor, la intervenció dels cossos policials

Un sopar tertúlia va cloure els actes commemoratius

Garrigàs va ser l’escenari ahir de l’acte central de commemoració de l’1-O a l’Alt Empordà. “Garrigàs és d’alguna manera el referent a la comarca de l’Alt Empordà del que va passar l’1 d’octubre, més que res per les càrregues policials i pels cops que vam rebre”, diu Txema Alabert Estrach, un dels impulsors de l’acte organitzat per la Taula Empordanesa per la Memòria de l’1 d’Octubre ahir en aquest municipi. Per no perdre aquest referent i instituir un acte anual de memòria històrica, veïns del poble i la comarca van interpretar El ball de les urnes. Que no ens robin la memòria. En les diferents escenes d’aquesta curta representació d’una mitja hora de durada –que es va estrenar l’any passat amb motiu del primer aniversari de l’1-O, els protagonistes van recrear en clau d’humor l’arribada de les urnes al poble, l’arribada dels votants, i finalment l’arribada del vaixells dels piolins i fins al moment en què els cossos de policia carreguen i s’emporten les urnes.

Després d’aquesta representació, unes 200 persones van compartir un sopar tertúlia popular, que tenia com a punt de partida el lema Reprenem la feina. Escenaris i estratègies de desobediència. 200 persones era el nombre màxim de participants que s’havien fixat els participants i els tiquets de participació es van exhaurir. En aquest sentit, Txema Alabert Estrach, recalcava l’èxit de l’acte i de la resposta dels participants, tot i tractar-se d’una convocatòria un dia entre setmana, que evidència que no s’oblida el que va passar.

LA FRASE

Volem que sigui una tradició anual, un acte de recreació i de memòria històrica del que va passar aquí
.
Txema Alabert Estrach
Impulsor de la commemoració de l’1-O a Garrigàs

Nou Espai de l’1-O a Vilajuïga

Entre els altres actes de commemoració del referèndum del 2017 que s’organitzaven ahir en molts municipis de l’Alt Empordà, Vilajuïga va inaugurar l’Espai de l’1-O, un espai davant de l’ajuntament –fins ara sense nom–, on l’Ajuntament va descobrir una placa commemorativa i es van fer parlaments i una xerrada sobre el que va significar aquella votació. En l’acte van participar conjuntament representants del consistori i de les entitats independentistes del municipi. En la major part de municipis, la commemoració va consistir en concentracions dels consistoris davant de l’ajuntament, a més d’actes festius o reivindicatius: projecció de documentals a la plaça Catalunya a Sant Pere Pescador; presentació de la sardana La plaça 1 d’Octubre a Cadaqués; concentració davant de l’ajuntament a Roses amb lectura d’un manifest, o engalanada de la plaça de l’Ajuntament de Figueres amb llaços grocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona