Política

Johnson admet que hi haurà controls a l’illa d’Irlanda

El primer ministre rebutja la possibilitat que es restableixi una frontera física

Dublín i Berlín critiquen durament el ‘premier’, que presentarà el pla definitiu a la UE a finals d’aquesta setmana

Les negociacions del Brexit entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit han entrat en el seu moment decisiu i la tensió entre les dues parts és més forta que mai. El primer ministre britànic, Boris Johnson, manté que estan a punt d’arribar a un acord. La clau és la frontera amb la República d’Irlanda.

La publicació per part del canal de televisió irlandès RTÉ d’una proposta britànica per instal·lar controls duaners a 15 quilòmetres de la frontera va fer saltar ahir totes les alarmes. Significaria posar fi a la lliure circulació entre el nord i el sud de l’illa, un dels punts clau dels acords de pau de 1998.

Johnson va negar aquesta informació. Va dir que es tracta d’un informe previ sense validesa i va rebutjar la possibilitat que es restableixi una frontera física. “Un país sobirà i unit ha de tenir el seu propi territori duaner”, va assegurar. I va denunciar que es tracta d’una filtració malintencionada des de Brussel·les.

Tot i això, Johnson va admetre que és inevitable instaurar “alguns controls” duaners amb Irlanda. No va especificar com serien aquests controls, però va dir que també s’haurien d’establir en territori irlandès. S’espera que a partir de dijous o divendres enviï la proposta definitiva per evitar la frontera.

Johnson està convençut que serà suficient i que la UE acceptarà en l’últim instant. L’optimisme de Johnson contrasta amb les declaracions provinents dels líders europeus. El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, va recordar a Johnson que “el govern britànic va prometre que no hi hauria una frontera física o controls associats o posts, i esperem que honorin la promesa que van fer a l’acord de retirada de la UE”.

“La gent no vol controls entre nord i sud i cap govern britànic hauria de tractar d’instal·lar posts contra la voluntat de la gent.” I va demanar a Johnson que escolti els nord-irlandesos: “La gent diu no a controls duaners, i nosaltres també.” Va deixar clar que en cas de sortir sense acord, s’instaurarien controls als ports i als aeroports.

La cancellera Angela Merkel va dir: “Senzillament Johnson no n’aprèn, el seu últim pla del Brexit no és seriós i viola la llei. Vol que no ampliem la pròrroga i proposa una salvaguarda que de facto és una frontera dura. I no respecta la sobirania del Parlament [britànic]. La UE hauria de donar-li una pròrroga llarga.” Merkel ha estat fins ara la principal aliada de Londres i la que s’ha mostrat més pacient. Les seves paraules són significatives. Contrasten amb la posició francesa, contrària a una altra pròrroga. “Ara mateix l’escenari més plausible és una sortida sense acord”, va afirmar el ministre d’Afers Estrangers francès, Jean-Yves LeDrian.

LA FRASE

Johnson no n’aprèn, el seu últim pla del ‘Brexit’ no és seriós i viola la llei
Angela Merkel
cancellera alemanya

Els plans alternatius de Londres

Boris Johnson no va voler especificar quins son els plans alternatius “realistes” que li exigeix la UE per evitar la frontera amb Irlanda, però s’han publicat diverses opcions. La primera seria que Irlanda i el Regne Unit signessin un nou tractat bilateral que permetés la lliure circulació de persones entre els dos països a tota l’illa d’Irlanda. Una altra seria crear unes zones especials de comerç en alguns sectors per facilitar els tràmits duaners com la zona de seguretat alimentària entre Nova Zelanda i Austràlia. També s’ha parlat que la declaració de duanes de les mercaderies es faci al punt de sortida i d’arribada dels camions. La quarta alternativa seria crear una mena de programa de transportistes de confiança que es basaria en la bona reputació i la bona fe de les companyies de transport. Seria l’opció preferida de les grans empreses. Totes aquestes propostes comportarien compartir bases de dades i sistemes informàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri