Política

La JEC ordena a Torra que retiri estelades, llaços i cartells dels edificis del públics abans de les tres de la tarda de divendres

La Junta Electoral Adverteix el president que es pot enfrontar a mesures penals” si insisteix en la “reiteració de l’incompliment”

L’autoritat electoral rebutja les al·legacions de la Generalitat

La Junta Electoral Central (JEC) ha emès aquest dimecres una resolució on ordena al president de la Generalitat, Quim Torra, que retiri abans de divendres a les 15.00 hores qualsevol “símbol partidista”. I ho fa amb l’advertència de possibles “responsabilitats administratives, o en el seu cas penals” en el cas que Torra no compleixi “estrictament” aquesta decisió.

La Junta ha adoptat la decisió en resposta a una denúncia de Ciutadans i ha rebutjat les al·legacions presentades per la Generalitat. L’ens electoral recorda que ja va resoldre sobre aquesta qüestió els dies 11, 18 i 21 de març i 28 d’abril del 2019 –fet que ha portat Torra al TSJC- i insisteix que els llaços grocs i les estelades “són símbols partidistes utilitzats per formacions electorals que concorren a les eleccions” i per tant no poden estar presents als edificis públics que depenen del govern.

Segons la JEC, amb la s’incorre una “reiteració en l’incompliment de l’obligació de neutralitat dels poders públics que ja es va produir en l’anterior procés electoral” i per tant insta el president de la Generalitat de Catalunya “perquè de manera immediata adopti totes les mesures necessàries per retirar dels edificis públics de l’Administració de la Generalitat i de totes les entitats vinculades o dependents d’aquesta Administració” de símbols que considera partidistes.

En concret, esmenta les “banderes estelades, llaços grocs i altres de significat anàleg, fotografies de candidats o polítics, així com pancartes, cartells o qualsevol altre símbol partidista o que contingui imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques que concorren a les eleccions”.

A més, la JEC afirma que Torra ha de garantir que “s’exerceixi una vigilància permanent perquè no es tornin a col·locar durant el període electoral cap d’aquests símbols partidistes”. La mesura, continua la Junta “haurà d’estar complerta a les 15.00 hores del divendres 4 d’octubre del 2019” i el govern haurà de comunicar-li “el moment en el que es produeixi aquest compliment”.

La JEC insisteix a advertir Torra de les “responsabilitats administratives i en el seu cas penals en que pot incórrer si no compleix estrictament aquest acord”.

En paral·lel, requereix a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, “que informi a aquesta Junta si dins del termini previst s’ha complert aquest acord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió