Política

La CE veu “avenços positius” i “punts problemàtics” en l’oferta de Johnson pel ‘Brexit’

Brussel·les té dubtes sobre el que planteja Londres respecte de la frontera amb Irlanda, malgrat veure similituds amb el seu pla de contingència irlandès

Irlanda ja ha valorat negativament la proposta

Brussel·les veu “avenços positius” en la proposta del primer ministre britànic, Boris Johnson, sobre l’estatus d’Irlanda del Nord després del Brexit, però també “punts problemàtics”, especialment sobre el seu funcionament.

La Comissió Europea ha expressat dubtes sobre l’“àrea de regulació comuna” que volen crear els britànics a l’illa irlandesa per no aplicar la salvaguarda irlandesa proposada per Brussel·les. Ara bé, la CE veu en aquesta oferta similituds amb el seu pla de contingència irlandès. La CE ha assegurat que examinarà el document britànic “objectivament” i que els equips negociadors es reuniran a Brussel·les “els pròxims dies”.

Johnson pretén crear una “àrea de regulació comuna” a l’illa d’Irlanda com a alternativa al pla de contingència del Brexit acordat per la seva antecessora, Theresa May, i la Unió Europea. Es compromet a garantir que “tots els béns a Irlanda del Nord” compleixin la regulació de la UE —de facto, mantenint el país en el mercat únic— mentre rebutja que formi part de la unió duanera.

Així, reconeix que caldran certs controls duaners —per possibles aranzels o documentació— però proposa que siguin “descentralitzats” i “mai” a la frontera, i que en la majoria de casos es puguin fer de manera electrònica.

A la missiva enviada a la CE, Johnson defensa que l’oferta ha de permetre accelerar les converses i alerta que queda “molt poc temps” per poder tancar un pacte abans de la sortida prevista del Regne Unit el 31 d’octubre. Irlanda, el país implicat, ja ha valorat negativament la proposta.

La salvaguarda irlandesa que Johnson rebutja preveu mantenir a Irlanda del Nord en la unió duanera i en gran part del mercat únic de la UE per evitar la reinstauració de controls a la frontera amb Irlanda.

Ara, el primer ministre ha plantejat com a alternativa establir una zona de regulació comuna a l’illa irlandesa amb la condició que tingui “el consentiment” de les autoritats d’Irlanda del Nord, que l’hauran de votar cada quatre anys. “Si no hi ha consentiment, aquest règim desapareixerà”, diu Johnson. Tot i prometre que els béns compliran amb el marc normatiu de la UE, Johnson es nega a què Irlanda del Nord formi part de la unió duanera.

Segons ha dit, es “protegiran els marcs reguladors existents dels agricultors i altres empresaris a les dues bandes de la frontera” tot mantenint “tot el Regne Unit” fora de la UE, amb “control” de la política comercial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona