Política

LLUÍS SOLER

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS (ACM)

“El poder municipal no pot patir un altre 155”

“Hem d’estar al costat de les institucions catalanes en aquest anhel de llibertat col·lectiva”

“Volem crear una única entitat municipalista d’àmbit estrictament català”

Alcalde de Deltebre
Lluís Soler, de 36 anys, és alcalde de Deltebre per Junts per Catalunya. Llicenciat en administració i direcció d’empreses per la UPF, té diversos màsters i postgraus. Ha estat president del Consell Comarcal del Baix Ebre.

Lluís Soler, alcalde de Deltebre, és el nou president de l’Associació Catalana de Municipis(ACM) en substitució de David Saldoni. El compromís amb les institucions catalanes i el repte d’unificar el món local en una única entitat són les seves cartes de presentació.

Per què decideix presentar la seva candidatura?
Jo soc alcalde des del 2015. També he estat a la Diputació de Tarragona i he presidit el Consell Comarcal del Baix Ebre. Encara que soc una perona relativament jove, acumulo molts anys d’experiència municipal que em porten a tenir un punt d’expertesa i m’agraden els reptes. El Partit Demòcrata em va fer la proposta i vaig decidir acceptar.
Quins reptes es marca?
En primer lloc liderar el municipalisme, enfortir l’assistència dels ens locals. Generar capital humà, però també estar al costat de les institucions catalanes en aquest anhel de llibertat col·lectiva que representa tot el procés que estem vivint. I treballar per internacionalitzar el model d’èxit que representa el municipalisme català. I un altre repte important seria el procés d’unificació amb la Federació Catalana de Municipis per crear una única entitat municipalista de gran força i d’ordre estrictament català.
Aquest últim repte ja fa molts anys que dura. Què li fa pensar que en els pròxims quatre anys o abans ho pot aconseguir?
Hi ha una cosa que és important, que és el context de governança de cadascuna de les entitats, i l’altra és la persistència a aconseguir aquells elements comuns que ens porten a treballar conjuntament i a poder dir que en aquests quatre anys esmerçarem tot l’esforç necessari perquè la unitat i el procés d’unificació entre les dues entitats sigui possible.
Abans parlava d’internacionalitzar el procés municipal català. Per què és un bon model?
Hi ha diferents temes que mostren que som un model d’èxit però també hi ha altres coses que ens mostren un anquilosament. Hi ha coses, com ara el tema del finançament, de les quals no podem presumir i moltes d’aquestes ens venen del poder legislatiu de l’Estat.
Han fet públic un manifest en què reivindiquen l’1-O. Quin creu que ha de ser el paper d’una entitat com l’ACM en aquest context polític actual de repressió?
El manifest vol ratificar aquest anhel de llibertat. A les portes de la sentència demanem l’absolució d’aquelles persones que han lluitat i que de forma molt digna han representat aquest anhel col·lectiu de llibertat. El municipalisme té un paper d’aliat estratègic de les institucions catalanes en tot el procés.
També ha fet una crida perquè la resposta a la sentència no acabi en un 155. De quina manera?
El poder municipal català no pot tornar a patir un 155 aplicat com es va fer en el seu moment perquè això només ens pot portar a una situació de preautonomia. El que necessita el món municipal és estabilitat per poder complir els objectius que la ciutadania ens va marcar quan ens va ratificar amb la seva confiança el 26 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona