Política

Sánchez nega un pacte amb Cs i el PP però vol més escons per governar sol

El líder del PSOE obvia l’amenaça del 155 en el primer acte català

Acusa l’independentisme de causar “dolor” i es presenta com la solució amb el PSC

Pedro Sánchez i el PSC fan una crida a guanyar amb més vots i escons de diferència per no dependre de la resta de partits per formar govern –“per evitar el bloqueig” que segons Sánchez li han fet la resta de partits i per evitar “que li puguin fer la traveta quatre arreplegats”, en paraules no tan amables del líder del PSC, Miquel Iceta–. El president en funcions i candidat del PSOE no va dubtar a assegurar que no pactarà amb Ciutadans i el PP, en el primer acte preelectoral que feia ahir a Catalunya, al Centre de Convencions Internacional, al Fòrum barceloní. “Com volen que nosaltres anem amb aquells que quan governen és per finançar-se irregularment, que pacten amb la ultradreta i que acusen de criminals el PSOE i dones que van morir afusellades per defensar la llibertat?”, afirmava en relació amb el PP, Cs i Vox. Presumint de l’exhumació del dictador Franco que ha impulsat el seu govern, Sánchez advertia el líder de Cs, Albert Rivera, que “exhumar el dictador engrandeix la democràcia espanyola i no divideix Espanya”.

Però va advertir l’electorat que només un govern del PSOE garantirà “avenç, progrés i estabilitat”, i es preguntava “de què serveix tenir representats vint partits polítics si l’endemà s’imposa el bloqueig” al Congrés dels Diputats. I, girant la truita a l’acusació que li fan des de diversos sectors, Sánchez va demanar als votants no jugar “a la ruleta russa” i fer que guanyi folgadament el PSOE. Sánchez ho demanava en un acte en què va obviar l’amenaça d’intervenir l’autogovern amb el 155 que no havia parat d’esgrimir les darreres setmanes. El candidat del PSOE va presentar el PSC com “el partit de la solució i la convivència” després que, segons ell, l’independentisme ha quedat despullat “davant la gran fal·làcia que Catalunya li pertanyia”, i ara que “es veu el dolor que ha causat, també en les seves pròpies files”.

Amb una única referència al fet que “Espanya es reconegui en la seva diversitat”, Sánchez va demanar el vot als catalans que volen participar del “projecte il·lusionant que estem construint a Espanya” per tal de respondre a les demandes i “urgències” dels catalans, que, segons va afirmar, són la seguretat a Barcelona, la sanitat, Rodalies i les infraestructures.

La candidata socialista per Catalunya, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va afirmar que l’únic vot útil és el del PSC-PSOE perquè tota la resta de forces, segons ella, estan dividides i dispersaran el vot: el PP, Cs i Vox a la dreta; ERC, JxCat i la CUP entre l’independentisme, i Podem i Más País d’Errejón a “l’espai que suposadament és a la nostra esquerra”. De nou, Batet va assegurar que hi ha el risc que “la dreta sumi, pugui formar govern i que s’aposti per la confrontació”. Només amb la victòria socialista a Catalunya i amb més vots i escons “garantim un govern socialista a Espanya”, sosté.

Iceta va cridar a la victòria a Catalunya el 10-N per garantir l’autogovern, que, segons ell, està en risc per culpa dels independentistes i “d’una dreta que no concep una Espanya plural i diversa com la que defineix la Constitució”. Per això diu que cal “tornar a fer del PSC el primer partit de Catalunya”.

LES FRASES

Com volen que anem amb aquells que governen per finançar-se irregularment i amb aquells que pacten amb la ultradreta?
De què serveix tenir representats vint partits al Congrés si l’endemà s’imposa el bloqueig?
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions i candidat del psoe
Necessitem un govern de Pedro Sánchez al qual no puguin fer la traveta quatre arreplegats
Miquel Iceta
primer secretari del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona