Política

El TC encotilla el debat a la cambra i avisa de risc penal

Alerta els membres de la mesa que han d’aturar tramitacions referides a la independència, la reprovació del rei i l’autodeterminació

Torrent es reafirma en la llibertat d’expressió dels diputats

Primer avís penal al president del Parlament, Roger Torrent, i la resta de membres de la mesa. Ni reprovació del rei, ni referèndum, ni independència. Qualsevol referència més a aquests tres elements serà objecte de querella.

A les portes de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem, aquesta situació complica qualsevol resposta des de la cambra catalana. Tanmateix, el president Torrent ja va avançar ahir que no actuarà com a òrgan censor i que defensarà el dret de llibertat d’expressió dels diputats i el conseqüent dret de participació política dels ciutadans.

Un secretari judicial del TSJC es va presentar ahir al migdia a la cambra catalana per lliurar les notificacions després que, al matí, el Tribunal Constitucional admetés a tràmit els tres incidents d’execució de sentència que havien estat reclamats divendres de la setmana passada pel govern espanyol. Es tracta de les resolucions que van ser aprovades el 25 de juliol del 2019 en el ple promogut per Ciutadans sobre propostes per a la Catalunya real. En aquella sessió es van aprovar resolucions en què es reprovava el rei Felip VI, s’apostava pel dret a l’autodeterminació i es reiterava l’objectiu d’independència. El tribunal suspèn totes tres resolucions, i ho fa amb una fórmula agreujant, ja que considera que totes tres resolucions no les hauria d’haver tramitat la mesa del Parlament perquè existeix sentència del Constitucional mateix sobre aquests tres temes. Així, quant a la resolució que el juliol va ratificar el dret a l’autodeterminació, el Constitucional es remet a la sentència que va anul·lar la resolució 1/11 del 2015 que va donar inici al procés independentista, motiu pel qual, entre d’altres, s’ha jutjat l’expresidenta Carme Forcadell i els membres de l’anterior govern. Pel que fa a la resolució sobre la independència, el Constitucional remet a la sentència que va suspendre una moció presentada el 2018 per la CUP recordant i recollint l’esperit del 2015. I finalment, pel que fa a la resolució que reprovava el rei, el TC recorda la sentència d’un any abans contra el mateix contingut.

La suspensió de totes tres resolucions va arribar acompanyada per advertiments penals als membres de la mesa per haver donat tràmit i haver permès el debat parlamentari, la qual cosa intensifica la pressió i complica qualsevol altra resolució futura que la cambra catalana vulgui tramitar a partir d’ara, i més tenint en compte que és a punt de notificar-se la sentència del Suprem. Ahir, de fet, al Parlament continuaven les negociacions i les reunions entre les forces independentistes per consensuar una resposta a la sentència. No obstant això, i segons fonts consultades, les notificacions judicials no han alterat, de moment, els plans.

En acabar el ple, el president del Parlament era taxatiu. “Quan s’obre la porta a la censura sabem com comença però no com acaba”, advertia. Torrent rebutjava aquest nou paper censor del poder legislatiu i instava el president en funcions, Pedro Sánchez, a fer política per solucionar el conflicte.

I mentre tots els membres de la mesa van rebre les notificacions i la majoria les van signar, els diputats de JxCat, el vicepresident primer, Josep Costa, i el secretari, Eusebi Campdepadrós, van optar per no recollir la notificació ni signar-la i van informar al representant de la justícia que consideraven que no hi havia base legal per a aquest requeriment. “Una cosa és que ens notifiquin la suspensió i l’altra, que ens digui de què hem de parlar”, lamentava Costa. Per la seva banda, la CUP recordava ahir el seu oferiment per entrar a la mesa del Parlament i asseguraven que el requeriment del TC no serà cap impediment per a noves resolucions similars.

Al Parlament s’ha de poder parlar de tot, i no només del que agrada al govern espanyol
Roger Torrent
president del parlament
La sobirania de la cambra i els drets civils, socials i polítics estan per damunt d’imposicions
Maria Sirvent
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona