Política

El primer ministre d’Etiòpia, Abiy Ahmed, premi Nobel de la Pau

El comitè del Nobel atorga el guardó, sobretot pel seu paper decisiu per resoldre el conflicte fronterer amb la veïna Eritrea

El Comitè del Nobel de Noruega ha anunciat aquest divendres la designació del primer ministre d’Etiòpia, Abiy Ahmed Ali, com a Premi Nobel de la Pau 2019.

Segons el comitè, se li atorga el Nobel de la Pau, sobretot, “la seva decisiva iniciativa per resoldre el conflicte fronterer amb Eritrea” i els seus esforços per promoure la “reconciliació interna” i “la justícia social” a Etiòpia. En el seu comunicat, el comitè també ha reconegut la predisposició del president eritreu Isaias Afwerk, per formalitzar el procés de pau entre els dos països. “Esperem que l’acord de pau ajudi a portar un canvi positiu a les poblacions d’Etiòpia i Eritrea”, assegura el comitè.

En aquest sentit, confia que el premi Nobel “reforci la important feina” del primer ministre Abiy a favor de la pau i la reconciliació. “Una Etiòpia pacífica, estable i amb èxit tindrà efectes positius i ajudarà a reforçar la fraternitat entre les nacions i els pobles de la regió”, ha remarcat.

Etiòpia i Eritrea van estar enfrontades en una guerra entre el 1998 i el 200 amb milers de víctimes i refugiats. Després d’anys d’hostilitat, totes dues van restaurar les seves relacions el juliol del 2018, pocs mesos després de l’arribada al poder d’Ahmed amb una agenda d’apertura i reformes.

Reacció del líder etíop

L’oficina del primer ministre ha emès un comunicat en què celebra el prestigiós reconeixement com “una victòria col·lectiva per a tots els etíops” i “una crida” per convertir el país en “una nació prospera per a tots”.

“Estem orgullosos com a nació”, asseguren en nom d’Ahmed.

El premi valorat en uns 800.000 euros s’entregarà al líder etíop de 43 anys el pròxim 10 de desembre a Oslo.

Qui és Abiy Ahmed?

Abiy, nomenat primer ministre fl’abril del 2018, va portar promeses d’obertura, democratització i reconciliació i va traduir -algunes- en realitat: un govern paritari, una dona com a presidenta, la pau després de 20 anys de guerra amb la veïna Eritrea i treure els partits opositors de la llista de grups terroristes, entre altres.

Tan era el nivell d’entusiasme que va suposar per un país tenyit des de fa anys amb un Parlament monocolor i líder de decisions autocràtiques, que mitjans internacionals com The Economist van començar a parlar de “Abiymania”.

El seus detractors creuen, que això d’aquest jove d’ètnia oromo és un rentat de cara que amaga poques solicions a problemes d’arrel de la segona nació més poblada d’Àfrica (amb més de 100 milions d’habitants), com les tensions ètniques, que l’han col·locat com el país amb més nous desplaçaments del món, i la falta de federalisme.

Amb 43 anys, és probablement el líder polític amb més educació del país, i en el seu currículum compte amb un doctorat, experiència militar i la creació de l’Agència de Seguretat de Xarxes d’Informació, servei d’espionatge del país africà.

El primer ministre etíop va néixer el 15 d’agost de 1976, una àrea rica en recursos naturals i cafè -el producte de l’exportació d’Etiòpia de la regió d’Oròmia, on viu el grup ètnic més gran del país, els oromos.

Va créixer en una família multicultural formada per una mare amhara -l’altre grup ètnic del país- de religió cristiana ortodoxa i un pare oromo musulmà.

Casat i amb tres filles, Abiy s’ha guanyat l’opinió internacional que podia portar esperança a la població, que el considera la persona que pot liderar l’anhelada unitat nacional després d’anys de protestes constants entre oromos i amhares.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona