Política

Els 7 membres de CDR són vigilats a la presó com a terroristes

El règim FIES-3 implica el control de les comunicacions i, a banda, dos d’ells estan aïllats

Els recursos, pendents

Els set veïns del Vallès Occidental i d’Osona detinguts el 23 de setembre, pel seu vincle amb els CDR i acusats de formar part d’un desconegut grup terrorista, Equip de Resposta Tàctica (ERT), són vigilats a la presó Madrid V, de Soto del Real, com a perillosos terroristes, sense que se’ls hagi imputat cap acció violenta concreta ni tampoc s’hagin trobat explosius en els escorcolls.

El centre penitenciari, avalat pel Ministeri de l’Interior, ha comunicat als activistes que els aplica el règim FIES-3, és a dir s’han inclòs en el Fitxer d’Interns d’Especial Seguiment (FIES), que formen part o donen suport a organitzacions terroristes, que implica una vigilància especial, en què es limiten les mudes i totes les seves comunicacions són controlades i enregistrades.

El règim FIES és força criticat per entitats de drets humans, i el 2009 el Tribunal Suprem va declarar-lo nul perquè excedia les competències d’un reglament administratiu i d’organització de presons i recordava que la classificació i tractament de reclusos s’ha de fer amb una llei. El govern espanyol, però, va validar el FIES en reformar el reglament penitenciari el 2011.

A banda, dos dels empresonats estan en règim d’aïllament, que significa que estan tancats sols en una cel·la i només surten quatre hores al pati. Un d’ells és Jordi Ros, que abans-d’ahir es va poder entrevistar amb el seu advocat, Lluís Maria Anglada, que està pendent d’aclarir les circumstàncies en què es va produir el seu interrogatori a la comandància de la Guàrdia Civil i amb una advocada d’ofici. Els lletrats mai aconsellen de declarar els seus clients quan un sumari és secret, com en aquest cas. Precisament, Anglada i l’equip d’advocats d’Alerta Solidària estan en espera de rebre els vídeos dels interrogatoris per poder substanciar i presentar els recursos contra la presó preventiva de tots set. El sumari continua secret i per tant no saben les proves contra ells. Alerta Solidària, en un comunicat, critica la decisió d’Interior de validar la direcció de la presó en aplicar-los el FIES, qüestionant la seva presumpció d’innocència i aplicant “un càstig intolerable” a persones que ni han estat jutjades.

LA DATA

1991
Any en què
es crea el fitxer d’interns d’especial seguiment (FIES). El Suprem el va declarar nul el 2009 però el govern espanyol el va validar el 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona