Política

Crítiques des d’Europa a la sentència de l’1-O

La primera ministra d’escòcia, Nicola Sturgeon, adverteix que “un sistema polític que condueix a aquest resultat tan terrible requereix un canvi urgent”

L’N-VA denuncia que els líders independentistes són condemnats ”per defensar la seva llibertat”

Algunes veus de la comunitat internacional han reaccionat aquest dilluns amb contundència a la sentència del Tribunal Suprem (TS) que condemna a llargues penes de presó als processats per l’1-O.

Poc després de l’anunci de la sentència de la Sala Segona, la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha expressat la seva “solidaritat” amb els condemnats i les seves famílies. Sturgeon ha recordat que aquests polítics “han estat empresonats per intentar permetre al poble de Catalunya triar pacíficament el seu propi futur”. La líder de l’SNP, ha advertit que qualsevol sistema polític que resolgui una crisi amb un “resultat tan terrible requereix un canvi urgent” .

El partit nacionalista flamenc Nova Aliança Flamenca (N-VA) ha denunciat que “al cor d’Europa els polítics són condemnats a molts anys de presó per defensar la seva llibertat”. La formació ha lamentat que la Unió Europea (UE) “mira i no fa res sobre aquesta vergonya” i ha demanat l’alliberament dels presos .

El ministre-president de Flandes, Jan Jambon (N-VA), ha denunciat que la sentència del Suprem és "desproporcionada". Jambon, que va ser ministre d'Interior de Bèlgica, ha dit que cal "diàleg" i una "negociació política" per resoldre allò que, ha recordat, és un "conflicte polític"

De la seva banda, els grup dels Verds/ALE a l’Eurocambra ha instat el govern espanyol a “treballar” perquè s’alliberi els líders independentistes condemnats pel Suprem. En el comunicat, els Verds/ALE han qualificat la sentència de “desproporcionada” i han advertit que només servirà per agreujar la situació a Catalunya. També han recordat que entre els condemnats hi ha l’eurodiputat Oriol Junqueras i l’exeurodiputat Raül Romeva. La líder del grup parlamentari, Ska Keller, ha fet una crida “urgent” al govern de l’Estat perquè treballi per alliberar-los “utilitzant els instruments jurídics més eficaços”. “No pot haver-hi una solució política per a la crisi catalana amb líders a la presó”, ha afirmat en un comunicat. Keller ha subratllat que “hi ha una necessitat urgent per una solució política a un problema polític”.  I ha inistit que la negociació i la política haurien de “prevaldre”. Per això, ha demanat també que les autoritats catalanes i espanyoles dialoguin per arribar a nous acords .

L'ex-vicepresident de l'Eurocambra Gérard Onesta ha afirmat que el dia d'avui quedarà marcat en la història europea “amb el segell de la infàmia”. “99 anys de presó per castigar una idea no violenta”, ha afirmat el epolític francès. Onesta ha titllat el veredicte de la sentència d'“estúpid i odiós”. A més, l'ex-eurodiputat amb els Verds, ha augurat que avui també quedarà marcat com el dia en què la independència s'ha“evidenciat” .


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona