Política

Josep Rull

El vaixell prohibit

El tribunal considera rellevant que el Departament de Rull prohibís que amarrés al port de Palamós un vaixell amb policies a bord

L’exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull ha estat condemnat a deu anys i mig de presó i a deu anys i mig d’inhabilitació pel delicte de sedició. La sentència destaca que, com a conseller del govern, “va participar en tots els anuncis i totes les actuacions que es van fer en defensa de la celebració del referèndum judicialment prohibit”, i insisteix en l’acte al Teatre Nacional de Catalunya, on es va presentar en aquell moment la futura llei del referèndum. El tribunal qüestiona en la sentència alguns arguments que Rull va esgrimir durant el judici, com el concepte de “principi democràtic” i el “dèficit important de legitimitat per falta d’autoritat moral” del Tribunal Constitucional (TC). En aquest cas, la sentència recorda que “l’existència” del TC és “consubstancial al sistema democràtic com a salvaguarda de les llibertats i els drets fonamentals i àrbitre per a la resolució de conflictes de poder”. El tribunal també retreu a Rull haver participat activament “posant les bases que van propiciar la mobilització ciutadana” i que “van impedir el normal funcionament de l’Estat que actua en defensa de la legalitat, va participar en la convocatòria d’un referèndum il·legal i també en la seva realització”. “El delicte de sedició es comet amb acte d’alçament, però també amb actes típics que propicien l’alçament d’altres. Dit amb altres paraules, l’autoria del delicte no ve donada només per la materialització efectiva de l’alçament, sinó per la realització de conductes que propiciïn, possibilitin o determinin la realització d’actes d’alçament”, relata el tribunal en la sentència a l’hora d’argumentar la condemna a Josep Rull.

Però, a més, la sentència hi afegeix que “dos fets afegeixen especial valor probatori a la convicció de la sala”. En aquest sentit, destaca el fet que el Departament de Rull prohibís que amarrés al port de Palamós un vaixell amb policies a bord. És probatori, doncs, diu el tribunal “la seva intervenció per impedir l’amarratge d’un vaixell al port de Palamós, dependent de l’administració autonòmica, que havia de servir d’allotjament temporal als integrants del desplegament policial destacat per assegurar el compliment de la legalitat”. De fet, el tribunal recull declaracions de Rull en un diari digital dies abans de l’1-O en què el conseller, diu la sentència, valorava “en termes d’agressió la presència dels vaixells hotel”. I continua: “al temps que al·ludeix a la presència en el port de Barcelona com a presència testoferònica, afegint-hi una crítica per la repercussió econòmica negativa “. “En aquestes declaracions –afegeix el tribunal-–s’encoratjava a la votació massiva en el referèndum il·legalment convocat”.

D’altra banda, el tribunal també destaca com a fet delictiu posar a disposició del referèndum locals del departament de Territori i Sostenibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona