Política

Els presos inhabilitats no podran ser candidats el 1O-N

La Junta Electoral Central ordena a les juntes provincials que retirin de les llistes Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez

Ahir, unes hores després que el Tribunal Suprem fes pública la sentència sobre l’1-O, el president de la Junta Electoral Central, Antonio Fonseca, va ordenar a les juntes de les quatre demarcacions que els sis condemnats que es presentaven a les pròximes eleccions del 10-N fossin exclosos de les llistes de candidats. La mesura afecta Oriol Junqueras (número 1 d’ERC per Barcelona al Congrés), Raül Romeva (número 1 d’ERC per Barcelona al Senat), Joaquim Forn (número 1 de JxCat a Girona al Congrés), Jordi Turull (número 1 de JxCat a Lleida al Congrés), Josep Rull (número 1 de JxCat al Congrés per Tarragona) i Jordi Sànchez (número 1 de JxCat al Congrés per Barcelona).

Ahir mateix, cada junta havia de fer la proclamació oficial de les llistes i, per tant, la JEC va donar a JxCat i a ERC “un molt breu termini de correcció de les candidatures afectades perquè puguin substituir els candidats exclosos”. L’ordre emesa per Fonseca especificava que la proclamació s’havia de fer ahir mateix i que en el cas que els dos partits no comuniquessin cap canvi “les candidatures hauran de ser proclamades en els termes resultants d’aquesta exclusió”.

La JEC donava així resposta a una consulta de la junta electoral de Barcelona, que li havia demanat una resposta urgent sobre si els candidats afectats per penes d’inhabilitació imposades per la sentència del Suprem podien concórrer a les llistes. La resposta va ser taxativa: havien de ser exclosos sense que poguessin ser proclamats per la corresponent junta electoral provincial.

La decisió de la Junta Electoral Central es fonamenta en la llei orgànica del règim electoral general (Loreg) que estableix en el seu article 6 que no podran ser elegibles “els condemnats per sentència ferma, a pena privativa de llibertat, durant el període que duri la pena”.

La sentència del Suprem estableix per als sis condemnats que havien estar escollits per presentar-se a les eleccions, les següents penes d’inhabilitació absoluta que coincideixen amb les de presó: 13 anys per a Junqueras, 12 anys per a Romeva, 12 per a Turull, 10 anys i 6 mesos per a Forn i 9 per a Sànchez i Rull.

Substituts

Ahir al vespre, tant des de JxCat com des d’ERC, van confirmar que, davant el vet imposat per la junta electoral, simplement han optat per deixar córrer els llocs de les llistes, de manera que qui anava de número 2 passa a encapçalar-la. Així, a les candidatures de JxCat per Barcelona, la portaveu al Congrès, Laura Borràs, substituirà Jordi Sànchez a la Barcelona; a la de Girona, Mariona Illamola, professora de dret internacional públic a la UdG, ocuparà el lloc de Joaquim Forn; a la de Lleida, Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera i alcaldessa de Térmens, substituirà Jordi Turull, i, finalment, a la llista de JxCat per Tarragona, l’exdiputat i secretari d’organització del PDeCAT Ferran Bel passa a encapçalar la candidatura substituint Josep Rull.

Rufián per Junqueras

Pel que fa a ERC, el vet de la junta electoral afecta la candidatura al Congrés per la demarcació de Barcelona, en la qual Gabriel Rufián passa a ocupar el lloc d’Oriol Junqueras, i també la llista del Senat, on Raül Romeva és substituït per l’exsenadora i alcaldessa de Sallent Mirella Cortès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona