Política

Rebuig del món local a la condemna independentista

Se succeeixen els plens extraordinaris per aprovar mocions de rebuig a la sentència del Suprem, l’activitat es paralitza

Es convoca “un gran acte d’unitat” per al 26 d’octubre a Barcelona

La sentència de condemna als presos independentistes emesa aquest dilluns pel Tribunal Suprem ha tingut ressonàncies en el món local. En fer-se pública la resolució, molts ajuntaments del país van alterar l’agenda i van paralitzar la seva activitat, com a mostra de protesta per les penes imposades i responent a la crida feta per l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que van instar a fer una aturada institucional de 72 hores. A més, s’han succeït les convocatòries de plens extraordinaris per fer patents les posicions institucionals en contra de la condemna.

A Reus, el consistori va aprovar ahir la moció contrària a la sentència per àmplia majoria, amb l’únic vot en contra del PSC i la marcada absència dels tres regidors de Ciutadans. A Tarragona, l’Ajuntament ha convocat per aquest dijous al matí un ple extraordinari “de rebuig a la sentència” i ha aturat fins aleshores l’activitat institucional. A Sant Cugat del Vallès, l’Ajuntament va aprovar ahir en un ple extraordinari una moció per rebutjar la sentència i, a Lleida, més d’un centenar d’alcaldes i regidors de diferents municipis van reunir-se ahir per fer visible el seu desacord amb la condemna. Els càrrecs electes van assistir al ple extraordinari de la Diputació de Lleida i, posteriorment, es van desplaçar a peu fins a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). El president de la Diputació lleidatana, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident, Jordi Latorre, i de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va tenir unes paraules d’agraïment als alcaldes desplaçats a la ciutat perquè “són els càrrecs electes que tracten cada dia amb la seva gent i ens poden transmetre la posició del poble”. Talarn va assegurar que des del municipalisme cal “continuar lluitant i demanant amnistia per als presos polítics i el retorn dels exiliats i reclamant a l’Estat un referèndum pactat que ens permeti decidir sobre el nostre futur”. També el ple de la Diputació de Girona va aprovar ahir en un ple extraordinari i urgent una moció de resposta a la sentència i per demanar l’amnistia. El text es va aprovar amb 22 vots a favor i els tres en contra del PSC. La Diputació de Barcelona celebrarà aquest dijous un ple extraordinari i urgent. ERC i Junts per Catalunya hi presenten una moció “de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d’autodeterminació”.

Mobilització

L’Associació Catalana de Municipis i l’AMI preparen una gran mobilització d’alcaldes i regidors per exhibir el rebuig massiu vers la sentència i s’organitza “un gran acte d’unitat” per al 26 d’octubre a Barcelona. Segons els presidents de les dues entitats, Josep M. Cervera i Lluís Soler, es tracta de fer patent el sentiment de rebuig que té el món local pel dur càstig rebut pels presos independentistes i, alhora, visibilitzar la solidaritat cap a ells i les seves famílies. En aquest acte, hi estan convidats tots els càrrecs electes locals.

El president de l’AMI, Josep M. Cervera, ha explicat que “el món municipal sempre ha respost, i encara ho farà més ara, en el moment complex que estem vivint. Des de les dues entitats esperem una resposta majoritària dels alcaldes i alcaldesses, convençut que no fallarem perquè sempre hem estat al capdavant d’aquest procés”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans