Política

Els ajuntaments gironins se sumen a la protesta

Girona aprova una moció conjunta de JxCat, Guanyem i ERC de resposta a la sentència del Tribunal Suprem

“És una barbaritat el que ha passat”, diu Marta Madrenas

Diversos consistoris de la demarcació de Girona ja han celebrat plens extraordinaris en resposta a la sentència condemnatòria del Suprem contra els presos polítics. També ho han fet altres administracions, com ara consells comarcals o la Diputació de Girona. Alguns, fins i tot, van suspendre dilluns mateix plens ordinaris ja convocats per tal de fer abans aquests plens de caràcter extraordinari. Un dels casos és el de Girona, on ahir al vespre es va aprovar per majoria absoluta una moció conjunta de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d’autodeterminació, que van presentar els grups municipals JxCat, Guanyem Girona i ERC. En canvi, el PSC va votar-hi en contra i Ciutadans no es va presentar al ple.

“És una barbaritat el que ha passat”, assegurava ahir l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que va remarcar que “els demòcrates hem quedat atuïts per aquesta resolució, totalment inconcebible”. “I ara què?”, preguntava Madrenas, que va afirmar que amb aquesta sentència “queda acreditat que no es pot confiar en la justícia”. En aquest sentit, la màxima responsable municipal va destacar que “els independentistes som cruelment represaliats i tancats a la presó per la nostra ideologia”, i va justificar que es convoqués un ple extraordinari “per donar una resposta urgent a aquests moments que estem vivint”. “Ja hi ha quasi 500 municipis que en poques hores ja han aprovat una moció de resposta a aquesta sentència”, va dir Madrenas.

“Ha estat una farsa”

En la mateixa línia, el portaveu d’ERC, Quim Ayats, va manifestar: “Avui fem el ple perquè malauradament som davant un nou episodi de repressió sobre un moviment pacífic.” “Volen aturar l’independentisme a qualsevol preu i basant-se en una violència inexistent”, va remarcar. “Les causes darrere la sentència són polítiques”, va destacar el líder republicà, que va assenyalar que el judici contra els presos polítics “ha estat una farsa”. “És un nou cas alarmant de repressió; ens volen compungits i silenciats”, opina Ayats, que va acabar citant el president Lluís Companys: “Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar i tornarem a vèncer.”

Lluc Salellas, de Guanyem Girona, va remarcar que és una sentència que “ataca uns drets fonamentals”, i va posar com a exemples els missatges d’estupefacció que han tingut diferents líders polítics d’arreu d’Europa. “Qui cregui en el diàleg i la política hauria de sentir-se interpel·lat”, va remarcar. “Nosaltres som culpables”, va confessar Salellas, “som culpables si es parla de fer piulades perquè la gent es manifesti, d’asseure’ns davant d’una escola perquè la gent pugui votar o de lluitar per revertir les injustícies o transformar la relació amb el medi ambient”. “Si això ha de servir per deixar un millor país per als nostres fills i filles, sí, ens declarem culpables”, va subratllar el portaveu de Guanyem. “Si el poble català té una virtut és la perseverança”, sosté, i va concloure: “Som aquí tossudament alçats, i si ens treuen a uns, en vindran uns altres.”

Solució: diàleg

Sílvia Paneque, del PSC, va acabar el torn d’intervencions afirmant que “el millor que podem fer és no afegir més llenya al foc”, i va demanar “serenitat, malgrat que molta gent se sent ferida”. “El que necessitem és que la política recuperi el protagonisme i gestionar les conseqüències de la sentència”, va afirmar la líder socialista, que considera que portar la frustració al carrer i a les institucions “agreuja la fractura”. “Només hi ha una solució: diàleg”, va concloure.

LA FRASE

Els independentistes som cruelment represaliats i tancats a la presó per la nostra ideologia
Marta Madrenas
alcaldessa de girona

ERC, JxCat i la CUP aproven a Salt la moció contra la sentència

L’Ajuntament de Salt va fer ahir un ple extraordinari per donar resposta a la sentència del Suprem i per demanar l’amnistia per als presos polítics i en defensa del dret d’autodeterminació. El document va ser aprovat pel ple amb els vots a favor d’ERC, JxCat i Independents per Salt (IpS-CUP). Els tres grups, que havien presentat conjuntament la moció, han renunciat a cobrar l’assignació que els pertocaria per assistir a aquest ple. Només el PSC va votar en contra de la moció. El resultat de la votació va ser de tretze vots a favor i cinc en contra. Els tres representants de Vox al consistori saltenc no van assistir a la sessió plenària.

L’alcalde, Jordi Viñas (ERC), va afirmar: “La sentència no és greu només per als independentistes. És igual de greu, o més, per a tots els demòcrates perquè posa en dubte llibertats per les quals hem lluitat durant molts d’anys.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona