Política

Marlaska descarta per ara la Llei de Seguretat Nacional

El ministre assegura que els Mossos van demanar el desplegament de la policia espanyola

El ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande Marlaska, ha assegurat aquest dimecres en declaracions a TV3 que la coordinació entre els Mossos, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional desplegats a Catalunya és “immillorable” i junts investiguen els “actes criminals” que han protagonitzat “una minoria que exerceix la violència”. Per aquest motiu, segons Marlaska, ara per ara està descartat que el seu executiu activi la Llei de Seguretat Nacional per fer-se amb les competències dels Mossos. El ministre ha explicat que el desplegament de les policies espanyoles a Catalunya es va fer atenen a una petició de “col·laboració” dels propis Mossos. A més, ha emplaçat el president de la Generalitat, Quim Torra, a rebutjar explícitament la violència.

“Espero que es mantingut l’Estat de col·laboració que tenim avui i m’agradaria que el president Torra de forma expressa i manifesta mostres rebuig a la violència”, ha dit, perquè “crec que un president d’una comunitat autònoma en un estat de dret el mínim deure que té vers la seva ciutadania és mostrar la seva oposició als actes de violència minoritaris però greus que van tenir lloc ahir”.

Marlaska ha volgut deixar clar que “una gran majoria de la ciutadania catalana que s’ha manifestat ho ha fet de forma pacífica” mentre que “una minoria exerceix la violència” i “posa en entredit la possibilitat que la resta de ciutadans exercim les nostres llibertats”.

Són “actes criminals que estan sota investigació” del les tres policies en el marc d’una coordinació “immillorable” que ha donat lloc a una “resposta proporcional” que “deixa clara la seva eficàcia i eficiència”.

Segons Marlaska, les policies catalana i espanyoles van actuar a l’Aeroport del Prat d’acord als protocols “en termes de proporcionalitat i idoneïtat” davant persones que provaven de “prendre una infraestructura crítica”.

“La Policia Nacional va utilitzar les pilotes de goma amb la idoneïtat precisa”

Ha justificat que la Policia Nacional utilitzés pilotes de goma malgrat que el Parlament li ho va prohibir als Mossos. “Nosaltres no tenim aquesta prohibició de pilotes de goma i la Policia i la Guàrdia Civil les utilitza amb la proporcionalitat i idoneïtat precisa”.

En tot cas ha lamentat la “lesió ocular d’aquest ciutadà”, en referència al noi de 2 anys que ha perdut un ull, i ha recordat que l’ús de les pilotes de goma i bales de foam es van autoritzar al centre de control on hi ha els comandaments de les tres policies.

Descarta prendre el control dels Mossos

Respecte a les peticions del PP i Cs perquè l’executiu espanyol apliqui la Llei de Seguretat Nacional i prengui el control dels Mossos, Marlaska ha destacat que la coordinació entre els cossos policials funciona perfectament “i qualsevol altre plantejament em sembla imprudent”.

“El president del govern espanyol ha fet referència en moltes ocasions que s’apliqui l’ordenament precís quan sorgeixin les situacions”, però “a dia d’avui no s’ha d’alarmar a ningú i les competències que corresponen als Mossos estan absolutament garantides”. “El marc normatiu ordinari està vigent”, ja conclòs.

Els Mossos van demanar “col·laboració” d’Interior

Segons Marlaska, l’executiu espanyol ha desplegat les seves policies a Catalunya coincidint amb la sentència fruit d’una petició del Govern de la Generalitat, que “va demanar una col·laboració expressa” per possibles incidents.

Investigant el Tsunami Democràtic

Aquest dimarts Marlaska va assegurar que els serveis secrets espanyols investiguen qui hi ha al darrere del Tsunami Democràtic i aquest dimecres a TV3 ha assegurat que el que es persegueix no són “idees” sinó “fets i actuacions”.

“Investiguem els fets suposadament delictius que posem després a disposició dels fiscals” i “actes com els d’ahir perquè els responsables assumeixin les seves responsabilitats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri