Política

JxCat i ERC fan costat a Buch

Els socis de govern reclamen que s’investiguin els incidents i si cal que s’apliquin mesures contra els Mossos

Les joventuts republicanes i Demòcrates demanen que el conseller plegui

Junts per Catalunya i ERC van fer pinya ahir per la continuïtat del conseller de l’Interior, Miquel Buch, després que diverses veus de l’entorn republicà en demanessin la dimissió per la violència policial contra els manifestants que protestaven per la sentència del Tribunal Suprem. En un comunicat, JxCat va reclamar que s’investiguin els incidents i, si cal, que s’apliquin mesures contra els agents dels Mossos que actuïn contra les normes establertes, però va donar suport a Buch davant d’una “situació de gran complexitat”. ERC va remarcar que defensa el dret a la mobilització, però va exigir “responsabilitats per les accions policials injustificades”.

Després del gabinet de crisi al matí entre el president, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i la de Justícia, Ester Capella, els republicans van emetre un comunicat per defensar que “l’objectiu prioritari” dels Mossos ha de ser preservar l’exercici dels drets civils i polítics del conjunt de la ciutadania. També exigeixen el compliment escrupolós per part de la policia de les conclusions aprovades pel Parlament que prohibeixen les bales de goma i aposten per la proporcionalitat i la mediació. “Entenem que, a la immensa majoria dels efectius del cos, els guien la vocació de servei i els valors democràtics, però per aquest motiu és encara més incomprensible que alguns elements puguin portar a terme accions que, de manera sistemàtica, contradiuen aquests principis”, afirmen. Aragonès va fer costat “als 17.000 mossos, la policia democràtica que avalua sempre les seves actuacions”.

Els dos socis de govern van obviar en públic les diverses veus de l’entorn dels partits que sustenten el govern que han reclamat des de dimarts la dimissió del conseller. Abans que Buch donés explicacions ahir a la tarda en roda de premsa, les joventuts d’ERC van retirar el suport polític i parlamentari –a través de la seva diputada, Rut Ribas– a la conselleria d’Interior i al seu titular “davant el descontrol dels antiavalots i els abusos policials viscuts a Catalunya les darreres hores”. “Des de l’inici d’aquest govern hem vist amb preocupació creixent un lideratge erràtic, contradictori i incomprensible del cos de Mossos d’Esquadra per part de la conselleria”, denunciaven en un comunicat.

També Demòcrates de Catalunya, que forma part del grup d’ERC a la cambra, va exigir dimarts la dimissió del conseller “com a màxim responsable de la indigna i terrible actuació de la policia, donant cops de pal literalment i gratuïtament a centenars de ciutadans pacífics, i deixant ferits de gravetat”. En cas que la dimissió no es produeixi, exigeixen al president, Quim Torra, que el destitueixi. Demòcrates està representat al grup republicà amb Antoni Castellà i Assumpció Laïlla.

D’altra banda, abans del comunicat de JxCat que donava suport a Buch, almenys una desena de diputats del grup en demanaven la dimissió, segons informava l’ACN, en considerar que el conseller “no està preparat” per gestionar els dies que venen. Igualment, des de l’entorn de JxCat, l’exconsellera Clara Ponsatí va piular dimarts que considera que Buch ha de plegar. Exiliada a Escòcia, es va presentar com a número 3 a les eleccions europees a la llista de Carles Puigdemont. “Si els controla perquè els controla. Si no els controla perquè no els controla. Buch no pot seguir”, va escriure.

El candidat de JxCat al Senat en les eleccions del 10-N, Roger Español, que va perdre un ull per l’impacte d’una bala de goma durant les càrregues policials de l’1-O, va denunciar que, l’única violència, l’està exercint la policia: “Els suports dels partits han d’anar exclusivament a la gent que està patint la injustificable violència policial als carrers. Anar més enllà i condemnar les múltiples il·legalitats comeses pels cossos de seguretat. Els consellers ja s’espavilen sols...”

Per la seva part, la Joventut Nacionalista de Catalunya, vinculada al PDeCAT, va rebutjar les accions violentes i va instar el govern a investigar actuacions policials “desproporcionades”.

La CUP, que completa la majoria parlamentària independentista, va insistir ahir a demanar la dimissió de l’exalcalde de Premià de Mar, igual com fan els comuns i els comitès de defensa de la República. Per mitjà de Twitter, els anticapitalistes exigien també la dissolució de la Brimo i un canvi de model en la seguretat. “Prou criminalitzar la dissidència i el dret a la protesta”, hi afegien.

Colau critica que Torra anés a la marxa

“El primer que demanaria és que el govern surti, doni explicacions i faci una crida a la calma. No crec que el president de la Generalitat hagi de ser a les marxes, sinó a la Generalitat.” L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va criticar ahir el president Torra per haver marxat del Palau de la Generalitat per unir-se a una de les Marxes per la Llibertat després de la nit de disturbis a Barcelona i altres punts del país: “Les manifestacions no són cap problema, són un dret democràtic que fan la democràcia millor. Però el lloc del president és la Generalitat i donar explicacions per tranquil·litzar la ciutadania i fer propostes concretes per sortir de la situació de bloqueig.” Colau va fer també una crida general a la calma en dies “complicats” després de la sentència condemnatòria de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona