Política

Platja d’Aro, Palamós, Lloret i el Consell de l’Alt Empordà també rebutgen la sentència

La moció de l’AMI i l’ACM, a més, passa pels plens de Calonge, Vilafant, Santa Cristina i Pals, entre d’altres

A Castell-Platja d’Aro, la pancarta pels presos tornarà al balcó passada la campanya

El reguitzell d’ajuntaments i consells comarcals gironins que prenen partit en contra de la sentència del Suprem va continuar ahir. A Castell-Platja d’Aro, amb un executiu encapçalat pel PSC, la moció proposada per l’AMI i l’ACM es va votar al vespre, en una sessió forçada pels grups de JxCat i ERC, i es va aprovar per la mínima: amb quatre vots de JxCat –hi faltava Mònica Mir–, els tres d’ERC i el de la regidora de SOM Sònia Sànchez. El portaveu d’aquesta formació, Adrià Tauler, va donar llibertat de vot i es va abstenir, en trobar el text massa partidista.

L’alcalde, el socialista Maurici Jiménez, va traslladar als grups l’advertiment d’il·legalitat del secretari sobre la celebració del ple, que el funcionari basa en diverses resolucions del Suprem tombant declaracions de caire polític preses per ajuntaments. Montse Rovira (ERC) criticava que “al final, als polítics no ens deixaran ni fer de polítics”.

En la intervenció, Jiménez va contemporitzar: de qüestionar la presó preventiva a censurar la celebració del referèndum il·legal. Com a resum va dir que ni comparteix les penes, ni el fet que la independència es plantegi com a millor sortida per a Catalunya.

El discurs de l’alcalde va precedir al vot negatiu del grup del PSC, de l’exregidor de Cs i també de Pedro Torres (En Comú), que va lamentar que no s’hagués sotmès el text a debat en la junta de portaveus, per trobar un consens més ampli. Torres va proposar el seu propi text, i Jiménez el va convidar a presentar-lo en la pròxima sessió ordinària. Joan Giraut (JxCat) va dir que també hi donaran suport.

La pancarta tornarà

Com a fets destacables, els grups van renunciar a cobrar la indemnització per assistència i la moció incorporava un acord pel qual, en haver prosperat, “passat el període electoral es restituirà la pancarta al balcó de l’ajuntament” que reclama la llibertat dels presos. Era un acord que el PSC, que no va treure la pancarta quan va arribar al poder, volia dur al ple. I amb l’afegitó d’ahir s’estalviaran repetir un debat incòmode: entre el públic, respectuós en les formes, van alçar pancartes en què situaven la neutralitat, en la injustícia, del cantó del “repressor”.

Altres plens

Però no va ser l’única sessió extraordinària del dia. Al Baix Empordà, Palamós també va aprovar el text –amb ERC, JxCat i la CUP, tot i trobar-lo tou–. Només el PSC hi va votar en contra, per l’absència de Cs. Calonge-Sant Antoni, Santa Cristina i Pals van ser alguns altres consistoris que van prendre partit ahir al Baix Empordà. I a la Selva, Lloret, en un ple celebrat al matí, va aprovar la moció presentada conjuntament per Junts per Lloret, ERC i Força Lloret amb nou vots a favor, tres en contra i tres abstencions. Els regidors de Ciutadans tampoc no van assistir-hi, i dos edils més, un d’ERC i un del PSC, van excusar l’assistència per motius personals.

A l’Alt Empordà, el pronunciament de rebuig va tenir els vots favorables de Junts, ERC i Amunt (27) al Consell Comarcal. El PSC no va emetre cap vot, tal com ja va succeir en el ple de Figueres, tot i ser presents al ple, i el conseller de Cs també va complir la disciplina de partit i no va assistir a la convocatòria. A Vilafant, la moció es va aprovar amb els vots d’ERC i de Junts x Vilafant i l’abstenció del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona